Русија

Путин: Русофобија и неонацизам су норма у Украјини (ВИДЕО)

Историја се изврће да би се задовољила политика у Европи, нагласио је лидер Русије

Русофобија и неонацизам су постали норма у Украјини и на Балтику, историја је коришћена као оружје у борби, a сада се историја изврће да би се задовољила политика у Европи где су неки потпуно изгубили памћење, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку организационог комитета "Победа".

Однос који поједине државе света имају према догађајима везаним за Други светски рат, његов почетак ток и крај, умногоме говоре о савременим процесима, приметио је лидер Русије.

"Нацизам је 1945. био поражен али не и уништен. Поново се јавља русофобија и антисемитизам", нагласио је.

Херојизација нацистичких злочина је постала норма, као да није било Нирнберншког процеса, казао је Путин истичући да је историја постала оружје идеолошке борбе. "Потребно нам је адекватно средство одбране које ће моћи и да одбије и да спречи овакву врсту напада", казао је.

"Нацисти су на територији Украјине уништили пола милиона Јевреја. Ово су радили и сами Украјинци. И то не само нацисти. То су бандеровци радили. Они су чак и наређења давали", рекао је председник Русије.

Ако су нацисти током холокауста убили око шест милиона Јевреја, онда су Украјинци уништили четвртину, 25 посто свих тих жртва, казао је Путин.

Осамдесету годишњицу победе у Другом светском рату која ће бити обележена 9. маја 2025. године мораће да се прослави у ведром духу, свечано, са дубоким садржајем, напоменуо је председник Русије.

Национални центар историјског сећања

"Оригинална документа о злочинима нациста морају бити доступна грађанима како би било јасно с ким се Русија и данас бори", казао је Путин говорећи о важности историје, те је подржао идеју о стварању националног центра историјског сећања у Русији и наложио да се сва питања брзо реше.

Руски војници се херојски боре, неки дају животе за Русију, рекао је Путин и нагласио да сви који су дали допринос у Специјалној војној операцији треба да имају једнака права.

"И редовна војска, и добровољци, војници по уговору, мобилисани, и полицајци. И њима и члановима њихових породица морају се обезбедити све погодности и мере подршке", набројао је говорећи о мерама подршке.

Захвалио је свима који активно пружају помоћ и подржавају нове регионе Русије.

image