Путин и Мухамед бин Салман о БРИКС-у и стабилности глобалног енергетског тржишта

Председник Русије обавио је телефонски разговор са престолонаследником Саудијске Арабије Мухамедом бин Салманом ал Саудом

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са престолонаследником Саудијске Арабије Мухамедом бин Салманом ал Саудом који се руској страни захвалио на доследној подршци у захтеву Ријада да се придружи БРИКС-у.

Путин је срдачно честитао саудијском руководству одлуку донету на самиту БРИКС-а у Јоханесбургу када су, поред Саудијске Арабије, позив за придруживање организацији добиле и Аргентина, Египат, Иран, Етиопија и Уједињени Арапски Емирати.

Лидер Русије је информисао Мухамеда бин Салмана о приоритетима руског председавања БРИКС-ом 2024. године, наводи се на сајту Кремља.

Русија и Саудијска Арабија имају квалитетну интеракцију у формату ОПЕК+, а одлука о смањењу производње нафте у комбинацији са добровољним ограничавањем снабдевања сировинама омогућиле су да се обезбеди стабилност глобалног енергетског тржишта, констатовали су током разговора.

Било је речи о развоју сарадње Москве и Ријада, размотрено је неколико актуелних питања даљег продубљивања сарадње у трговинској, економској, транспортној, логистичкој и инвестиционој области.

Договорено је да се лични контакти наставе.