Русија

Кремљ: Забринути смо због америчко-јерменске војне вежбе, пратимо ситуацију

Војни маневри Јеравана и САД одржаће се у тренутку када су односи Москве и Јеревана у кризи
Кремљ: Забринути смо због америчко-јерменске војне вежбе, пратимо ситуацијуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Кремљ је забринут због планова Јерменије да одржи заједничке вежбе са Сједињеним Америчким Државама, посебно у овом тренутку када су односи Москве и Јеревана у кризи, изјавио је портпарол председника Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

Москва ће ову вест дубоко анализирати и наставиће да прати ситуацију, додао је.

Министарство одбране Јерменије саопштило је да ће јерменски мировњаци од 11. до 20. септембра заједно са америчким јединицама извести вежбе "Орао партнер 2023". Главни циљ маневара је повећање интероперабилности и размена искустава.

Јерменски премијер Никол Пашињан прошле недеље је у интервјуу за италијански лист "Република" рекао да Русија повлачи своју мисију из Јужног Кавказа, јер руски мировњаци наводно не испуњавају задатке.

Коментаришући ситуацију, Песков је истакао да Москва доследно игра важну улогу у стабилизацији ситуације у региону и да неће прекинути своје активности.

Од децембра 2005. године функционише индивидуални план партнерства између Јерменије и земаља НАТО. То укључује периодичне консултације о регионалној безбедности, развоју безбедносне стратегије и војне доктрине за Јерменију.

Што се тиче Сирије, Русија остаје доследна у пружању помоћи сиријском руководству да успостави ред у земљи, поштујући споразуме из Сочија, иако, нажалост, до сада нису сви спроведени, додао је Песков.

image