Путин наредио: Систем вештачке интелигенције у високом образовању од следеће године

Кремљ очекује да ће нове технологије, заправо, допринети отварању нових радних места за висококвалификоване стручњаке

Руски председник Владимир Путин наложио је да се од следеће године постепено примењује модул "Системи вештачке интелигенције" у високом образовању и програмима усавршавања, преносе "РИА Новости".

"Влада Руске Федерације да предузме додатне мере у циљу повећања нивоа компетенција у области вештачке интелигенције, укључујући примењивање, почевши од 2024. године, као и фазну примену образовног модула 'Системи вештачке интелигенције' као део програма високог образовања и програма усавршавања као обавезан модул", казао је Путин.

Како се наводи, рок за подношење извештаја је 1. март, док је премијер Руске Федерације Михаил Мишустин одговоран за спровођење наредбе.

Руски председник је недавно на Међународној конференцији "Путовање у свет вештачке интелигенције" у Москви рекао да је "Русија корак испред у одређеним областима вештачке интелигенције".

Како је додао, даље освајање ове области представља императив.

"Значај продора у вештачкој интелигенцији је колосалан, а место Русије у свету и њен суверенитет зависе од успеха у овој области", оценио је Путин.

Путин је предложио да се вештачка интелигенција више користи уместо људи, поготово на местима и у областима које су штетне за човека. 

Руски председник је оценио да ће даља роботизација довести до раста плата и, упркос увреженом мишљењу да би могло доћи до смањења запослености, Кремљ очекује да ће нове технологије, заправо, допринети отварању нових радних места за висококвалификоване стручњаке.