Русија

Примаков о бесплатном студирању у Русији: Број страних студената се удвостручио

Сваке године на студије у Русији из БиХ долази 30 студената годишње, каже шеф "Россотрудничества" Јевгениј Примаков
Примаков о бесплатном студирању у Русији: Број страних студената се удвостручиоwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Агенција за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу "Россотрудничество" на годишњем нивоу стипендира студенте из Босне и Херцеговине који одлазе у Русију да студирају на руским институтима, каже руководилац агенције Јевгениј Примаков за РТ Балкан.

"Број студената из целог света које руска агенција стипендира се у последњих неколико година удвостручио, броји и до 30.000 људи", казао је Примаков, одговарајући на питање који програми "Россотрудничества" се спроводе у Босни и Херцеговини, и посебно у Републици Српској.

Како је навео, конкретно из БиХ на студије у Русији преко "Россотрудничества" долази 30 студената годишње, а страни студенти на овај начин добијају прилику да бесплатно студирају у Русији.

"Осим тога, руска агенција има много пројеката размене са БиХ", казао је Примаков и подсетио на програм "Ново поколење" који уједињује младе инжењере, економисте, новинаре и друге стручњаке из различитих сфера који долазе у Русију на две до три недеље ради обуке и праксе.

Упитан да ли је у плану да отварање Руског дома у Бањалуци, Примаков је казао да је то дугачак и бирократски посао, као и да све зависи од тамошњих власти, истакнувши да чим се укаже таква потреба и позив, "Россотрудничество" ће одговорити.

У Москви је 30. августа организован округли сто посвећен 28. годишњици војне агресије НАТО-а на Републику Српску.

На скупу су говорили и директор Института за славистику Руске академије наука Константин Владимирович Никифоров, директор Фондације за проучавање проблема демократије Максим Григоријев, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов и други.

Учесницима скупа обратио се и Љубинко Ђурковић, посланик Скупштине Србије и учесник битке на Кошарама.

image