Русија

Почели избори: Руси први пут бирају шефове нових региона

Гласање ће у новим регионима Руске Федерацаије бити одржано по руским изборним законима, посебно прилагођеним да омогућавају одржавање избора чак и у условима борбе и непрестаног гранатирања
Почели избори: Руси први пут бирају шефове нових регионаGetty © Photo by Alexander Aksakov/Getty Images

Почели су избори у Русији: становници више од 80 руских региона гласају на изборима различитих нивоа, бирају шефове региона, чланове регионалних и општинских законодавних тела и четири члана Државне думе.

Ове године ће се први пут одржати парламентарни избори у Доњецкој и Луганској народној републици и у Херсонској и Запорошкој области.

Ове године широм Русије биће одржано више од 4.000 избора. У 21 региону ће се одржати избори за регионалне лидере, док ће 20 региона бирати регионалне посланике. Чланови општинских законодавних тела биће бирани у 17 региона.

Гласање за градоначелника Москве и гувернера Московске области биће међу најистакнутијим догађајима ове кампање. Као и претходних година, Московљани ће моћи да гласају лично или електронски. Такође, биће изабрана четири члана доњег дома руског парламента, Државне думе, у четири изборне јединице.

У већини региона гласање ће трајати три дана, бирачка места су отворена од данас од осам часова, а затварају се у 20 часова у недељу по локалном времену.

Грађани ДНР и ЛНР као и Херсонске и Запорошке области, по први пут ће бирати посланике у својим законодавним скупштинама по руским изборним законима, који су посебно прилагођени да омогућавају одржавање избора чак и у условима борбе и непрестаног гранатирања.

Како је појаснила председница руске Централне изборне комисије (ЦИК) Ела Памфилова, "руско Министарство одбране послало је писмо ЦИК-у са препоруком о условима под којима треба да се гласа и како комисија треба да поступа".

Како је Памфилова раније истакла, избори су за грађане нових региона веома важни јер ће им дати политичку стабилност и омогућити формирање локалне власти.

image