Русија

Руски уметник: Запад не разуме руску душу

Стално бомбардују Доњецк, а ми га стално обнављамо. Русија ће победити, рекао је Николај Петрович Бурљајев
Руски уметник: Запад не разуме руску душуwww.globallookpress.com © Vlad Karkov

Савремени човек је тужан и понижен. Свет је залутао на пут лажних вредности које свим средствима намеће Запад, али на том путу саплео се о Русију чију душу никад није разумео. Не разуме је ни данас мада већ 19 месеци букти сукоб у Украјини, рекао је за "Новости" Николај Петрович Бурљајев, један од најзначајнијих руских уметника.

Бурљајев је у Културном центру Новог Сада приредио је пројекцију свог документарно-уметничког филма "Господе, осећам присуство твоје", посвећеног славном редитељу Андреју Тараковском (1932-1986).

На питање шта то онемогућава Запад да проникне у руску душу, Бурљајев објашњава да код Руса, слично као и код Срба, отаџбина и вера су светиње.

"За време чеченског рата одсекли су главу нашем војнику Жењи Радјанову зато што није хтео да скине православни крст. Да ли је он жртвовао свој живот за 500 олигарха који су били окупирали Русију? Не, већ ради узвишеног циља, традиције којом га је мајка задојила", рекао је Бурљајев који је челник угледног филмског фестивала "Златни витез" и члан руске Државне думе.

"Не разумеју, јер не могу да досегну те духовне висине. Њихов пут је самопотврђивање, а код нас - самопожртвовање. Показује то и рат у Украјини. Русија почиње да цвета и слободно дише иако је на стотине санкција уперено према њој. Раније смо се дивили аеродромима на Западу, сада су руски аеродроми водећи у свету. Путеви су нам врхунски. Стално бомбардују Доњецк, а ми га стално обнављамо. Русија ће победити", рекао је Бурљајев за "Новости".

На питање како ће изгледати свет, ако Русија победи у овом рату, а какав ће он бити ако се то, ипак, не догоди, Бурљајев је рекао да често среће људе који су живели на Западу, првенствено у Америци, а сматрају да је спас Русије, спас света, те да би смрт Русије означила крај света.

"Ако Русија победи, она ће овом избезумљеном свету који је изневерио све хришћанске вредности, представити модел нове цивилизације, усмерене према духовним вредностима, а не према подземљу где нас гура Запад", сматра Бурљајев.

Каже да су његови преци из Украјине, али наглашава да сви морају да разумеју да је Украјина била Русија и да верује да ће то поново бити.

"Имам питање за моје колеге Украјинце: зар на све стране не видите кукасте крстове и узвикивање нацистичких парола? Хтели сте независност од Москве, а загазили сте дубоко у нацизам", поручио је он.

На констатацију да руско свештенство унижавају и протерују из украјине, а "протеран" је и 7. јануар, те ће Украјинци убудуће Божић славити 25. децембра и питање да ли ће та идеја Зеленског заживети у народу, Бурљајев је цитирао речи из Библије.

"Злато се испитује у ватри, а човек у лонцу понижења. Украјина ће морати да истрпи тај лонац понижења и да из њега изађе препорођена", рекао је.

Говорећи о томе какав ће однос бити између Русије и Украјине у послератном периоду, он је рекао да је то исто као кад се у једној породици син одметнуо на Запад, а када се вратио отац га је загрлио.

"Русија ће загрлити Украјину. Ми немамо мржњу према Украјинцима. Претходних година, под менторством Запада они су својој деци усадили русофобију и потребу да убијају Русе. Наша војска на фронту не убија заробљенике, него их храни и размењује упркос томе што их њихова власт после размене поново гура на фронт", каже Бурљајев.

"Ми желимо да укажемо Украјинцима да греше у тој мржњи", додаје.

Говорећи о указу председника Русије Владимира Путина, који је донет крајем прошле године на иницијативу Бурљајева којим се утврђује "основа државне политике за очување и јачање традиционалних руских духовних и моралних вредности", он каже да тај указ није само важан за Руску Федерацију, него за читав свет.

"Тим указом послата је порука да ми хоћемо да се развијамо на основу традиционалних вредности", додаје.

На питање прати ли опасне игре светских моћника око Косова и Метохије, он каже да је био у Србији деведесетих када је ситуација била веома лоша.

"Био сам и на КиМ, видео сам шта се тамо дешавало, видео сам и како је на малом простору било порушено много српских цркава. Срце српског народа је било истргнуто. То је монструозно и Србија то никада не треба да прихвати. Уверен сам да је само питање времена када ће Србија вратити Космет у своје границе. У тамошњим храмовима треба да се настави ширење православља", истакао је Бурљајев.

"У америчким филмовима ужаси су ефектно уобличени тако да одвлаче наше мисли и свест, улазе у подсвест наше деце и одводе их у погрешном смеру. Филмови у биоскопима у Русији постали су експозитура Запада", истиче.
На констатацију да се чини да је америчка кинематографија у кризи и где су погрешили, Бурљајев каже да ништа није у реду.

"Андреј Тарковски није ценио ниједног америчког аутора. Уважавао је Бергмана понајвише. Тарковском су се дивили Анджеј Вајда, Зануси, Бертолучи, Тео Ангелопулос, као и Емир Кустурица. Амерички блокбастери представљају спектакуларну празнину, профитабилан посао, а то је њима најважније", сматра Бурљајев.

Како додаје, они повезују вулгарност, прљавштину и то приказују то на спектакуларан начин.

"Технолошки, они су надмашили многе на овом свету. Тиме су ухватили душу људи у сатанину замку. За разлику од Американаца, источњачка кинематографија прати традиционалне духовне и моралне вредности. Зато су њихови филмови постали занимљиви целом свету и последњих година побеђују у Кану и на другим фестивалима", рекао је Николај Петрович Бурљајев.

image