Русија

Помоћник Путина: Рубља ће само јачати, цена нафте може ићи само горе

Помоћник председника Русије оценио је да ће се руски извоз знатно повећати јер је цена нафте порасла
Помоћник Путина: Рубља ће само јачати, цена нафте може ићи само гореwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Врхунац пада рубље је прошао, тренутна ситуација иде у прилог наше валуте и њеног јачања, оценио је данас помоћник руског председника за економска питања Максим Орешкин. 

Како је рекао, сада је очигледно да се ситуација одвија другачије него пре. Увоз робе и услуга мало ће опасти крајем године, али ће се руски извоз знатно повећати јер је цена нафте порасла, што ће ићи у корист Москве. 

Коментаришући ранији пад рубље, Орешкин је рекао да је то изазвао пад цена нафте, који је у првој половини године регистровао "озбиљан пад", док је битан фактор у свему било и преусмеравање трговине са Запада на друге делове света - источно и јужно тржиште, али и повећање увоза, што је, како је додао, природна последица развоја економије. 

Орешкин је такође изјавио да сматра да ће цена нафте пре порасти него што ће опасти у будућности. Уколико дође до пораста цене или чак уколико цена остане на садашњем нивоу, ОПЕК+ ће моћи да повећа и производњу, рекао је он. 

"Ако погледате на глобално тржиште, видећете да резерве нафте у свету озбиљно опадају, што значи да ће у поређењу са тренутним показатељима цена нафте пре порасти него што ће се смањити. Уверен сам да ће у будућности, чак и ако садашње цене остану на истом нивоу, а и ако буду биле веће, бити простора да ОПЕК+ повећа производњу".

image