Русија

Украјинско ваздухопловство: Украјина и ове зиме без Ф-16

Постоје само прогнозе, пилоти тек треба да науче да их користе, рекао је представник ваздухопловних снага Украјине
Украјинско ваздухопловство: Украјина и ове зиме без Ф-16© Tanjug/ Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Не може да се одреди почетак када ће украјинска војска почети да користи ловце Ф-16 америчке производње, али то се неће десити ове зиме, указује представник украјинског ваздухопловства Јуриј Игнат.

"Немогуће је тачно рећи када ће се то десити, постоје само прогнозе. Почетак следеће године, то би било јако добро. Пилоти тек треба да науче да их користе", говорио је Игнат за канал "Рада".

Његова изјава иде у прилог речима бившег украјинског министра одбране Алексеја Резникова да би ловци Ф-16 могли први пут да буду коришћени на пролеће 2024. године.

Раније је "Фајненшел тајмс" објавио да ће 11 земаља у августу почети са обуком украјинских пилота како би их оспособили да управљају Ф-16.

САД и њени НАТО сателити ризикују да дође до директног оружаног сукоба са Руском Федерацијом, што носи катастрофалне последице, истакао је раније руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

То што Кијев добија борбене авионе способне да носе нуклеарно оружје Русија ће сматрати претњом са Запада у нуклеарној сфери, додао је.

Намере Запада да обучавају украјинске пилоте да лете на модерним борбеним авионима Ф-16 спутава лоше познавање енглеског језика оних који треба да прођу кроз обуку, известио је раније "Политико" позивајући се на неименоване изворе.

Према речима званичника Сједињених Америчких Држава и саговорника упућеног у детаље обуке, прва група од осам украјинских пилота који добро говоре енглески је спремна да почне обуку када буде готов њен званични план који саставља неколико европских држава и одобрава САД. 

Познавање енглеског језика међутим, остаје камен спотицања код осталих 32 украјинских пилота. За њих 20 са основним познавањем енглеског, према наводима у тексту, биће организован курс језика у Великој Британији. 

image