Путин: Односи Русије и Кине достигли историјски ниво без преседана

Чињеница да је кинески председник Си Ђинпинг у марту, после реизбора, допутовао у прву инострану посету Русији, говори о невиђеном историјском нивоу односа између земаља, поручио је руски председник

Односи Русије и Кине достигли су историјски ниво без преседана, заједнички рад двеју земаља ће се наставити, изјавио је руски председник Владимир Путин током састанка са замеником премијера Државног савета Народне Републике Кине Џанг Гуоћингом на маргинама Источног економског форума у Владивостоку.

Путин је током разговора рекао да чињеница да је кинески председник Си Ђинпинг у марту, после реизбора, допутовао у прву инострану посету Русији, говори о невиђеном историјском нивоу односа између земаља.

"Ово је знак да су односи Русије и Кине у последњих неколико година достигли историјски ниво без преседана. Као што сте рекли, наставићемо овај рад заједно и даље", казао је Путин.

Потпредседник Државног савета Народне Републике Кине казао је да кинеско-руски односи остају веома динамични, а да се обим интеракције шири.

"Под стратешким вођством председника Кине и председника Руске Федерације, кинеско-руски односи свеобухватног партнерства и стратешке интеракције се продубљују између наших земаља у новој ери. Наши односи су на високом нивоу и динамично се развијају", навео је Гуоћинг и додао да Пекинг и Москва показују високу међусобну подршку у питањима која утичу на међусобне суштинске интересе.

Кинески дипломата је напоменуо да ће обим кинеско-руске трговине ове године достићи 200 милијарди долара пре предвиђеног рока.

"У првих осам месеци ове године, билатерални трговински промет између Кине и Русије достигао је 155,1 милијарду долара. То је 32 одсто више него у истом периоду прошле године. Имамо све разлоге да верујемо да је задатак постављен на највиши ниво. Ова цифра од до 200 милијарди долара биће постигнута пре рока ове године", нагласио је.

Осми Источни економски форум одржава се од 10. до 13. септембра 2023. године у Владивостоку у кампусу Далекоисточног федералног универзитета ( ФЕФУ ).