Путин: Кијев у контраофанзиви изгубио 71.000 војника и 543 тенка, Лондон иза напада на нуклеарку

Губици Украјине су велики, изгубили су и 18.000 оклопних возила, казао је руски председник на Источном економском форуму у Владивостоку

Контраофанзива Украјине није дала никакве резултате, али зато Украјина трпи огромне губитке у људству - 71.000 војника, изјавио је руски председник Владимир Путин.

"Украјина води такозвану контраофанзиву. Али нема резултата, видимо само неуспех. Губици су велики. Од почетка контраофанзиве Украјина је изгубила 71.000 војника. Снаге Кијева изгубиле су 543 тенка, 18.000 оклопних возила", казао је Путин на пленарној седници Источног економског форума који се одржава у Владивостоку.

САД да пониште указ Зеленског о забрани преговора са Русијом

Путин је навео да ако САД верују да је Украјина спремна за преговоре онда нека пониште указ Владимира Зеленског о забрани преговора са Руском Федерацијом.

"Што се тиче преговарачког процеса, ако САД верују да је Украјина спремна за преговоре, нека пониште указ председника Украјине којим се забрањују преговори", поручио је.

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен у интервјуу за Еј-Би-Си изјавио да је "Украјина спремна за преговоре, али да ће пристати на њих ако иницијативу покрене Руска Федерација".

"Америкен конзерватив" пише да су три пута покушани мировни преговори између Москве и Кијева и да су сва три покушаја имала нешто заједничко: сва три су укључивала гаранције да Украјина неће бити чланица НАТО-а и сва три су саботирале САД.

Западне земље покушавају да обуздају развој Кине

Путин је указао да Запад покушава да обузда развој Кине, али да су закаснили.

"Данас Запад покушава да обузда развој Пекинга, јер се види да се Кина, под вођством нашег пријатеља и председника Си Ђинпинга, развија у скоковима. За западне земље то је шок. Чине све да успоре развој Кине, али то неће бити могуће, закаснили су. То је то, воз је отишао", казао је руски лидер.

Путин је објаснио да је то објективан процес и да ствар није само у Кини, већ и у Индији и Индонезији, јер ће се развијати нови центри моћи, а покушаји обуздавања западних земаља на челу са САД "само ће шкодити њима самима".

Запад покушава да покатоличи Русију

Напади у свим правцима на Руску Федерацију наставак су геополитичке конфронтације Запада, изјавио је руски председник.

"Све што је везано за односе Русије и Запада повезано је са геополитичким интересима западних земаља. А напади у свим правцима, укључујући и духовну сферу, наставак су ове геополитичке конфронтације. Запад је дуго покушавао да покатоличи Русију и да је 'одвуче' до Свете столице", напоменуо је Путин.

Он је додао да су културне личности из Русије, које су отишле у иностранство, принуђене да на Западу критикују Москву и да им нешто "разоткривају".

"Од њих, руских културних личности тражи се, то је такође добро познато, да дају изјаве, да критикују, да осуђују. Па, они већ критикују и осуђују", рекао је Путин, поручивши онима који су напустили Русију да им није забрањено да се врате.

Како је навео, свима онима који су напустили Русију, нико није забранио повратак, јер по руском закону, руски држављанин може да живи где год жели, нико не може да му одузме држављанство и да му забрани улазак у Руску Федерацију.

Правац антируске политике Вашингтона неће се променити после избора

Русија не зна ко ће бити изабран на председничким изборима у САД, али ко год да је, правац антируске политике Вашингтона остаће непромењен, оценио је руски председник.

Путин је напоменуо да у САД има доста људи који желе да граде добре, пријатељске пословне односе са Русијом и да деле многе њене ставове, пре свега, са становишта очувања традиционалних вредности. 

"Русија у САД има много пријатеља и истомишљеника, али они су потиснути. Дакле, не знамо ко ће тамо бити изабран, али ко год буде, тешко да ће променити правац америчке антируске политике", сматра Путин.

Он је навео да до председничких избора, САД морају да покажу свој допринос ефикасности војних операција у Украјини, при чему се људски губици не узимају у обзир.

"Њихов изборни процес почиње у новембру, па по сваку цену треба да покажу бар неки резултат, а гурају Украјинце да наставе да се боре, шта год јавно причали, они њих не жале", напоменуо је Путин и додао да  ни данашње украјинско руководство не жали своје грађане.

Лондон обучавао украјинске диверзанте који су планирали напад на руску нуклеарку

Путин је навео да је Федерална служба безбедности недавно заробила неколико диверзаната из редова украјинских тајних служби, који су имали задатак да нанесу штету једној од руских нуклеарних електрана.

Путин је истакао да су приведени украјински диверзанти изјавили да су радили под руководством британских инструктора.

Он је изразио сумњу да енглеске власти схватају одговорност за обуку украјинских диверзаната, који су планирали напад на нуклеарку у Русији.

"Да ли они уопште схватају са чим се играју? Да ли провоцирају нека наша реципрочна дејства по украјинским нуклеарним објектима, електранама? Да ли британске власти и премијер знају чиме се баве њихове специјалне службе у Украјини? Или можда уопште не знају? Можда је могуће да британске тајне службе делују под утицајем самих Американаца", подвукао је Путин.

Руски војници знају да имају кога да штите

Руски председник је додао да руски војници знају да имају кога да штите у оквиру Специјалне војне операције, као и да је у последњих шест-седам месеци 270.000 људи потписало уговор с Министарством одбране, који су постали добровољци.

"Наши војници, момци, хероји, иако знају шта их чека на фронту, знају да имају кога да штите. Без обзира на све, свесно се добровољно одлучују на то, бранећи отаџбину. Ми штитимо наш народ", рекао је Путин.

Он је нагласио да Русија ставља интересе државе у први план и да се тога не стиди.

"Само будуће генерације могу објективно да оцењују шта смо урадили за земљу. Знате, сећам се шта је принц Потемкин једном писао Катарини Другој, када је у питању анексија Крима. Не могу тачно да пренесем тај цитат, али могу да пренесем значење. Написао је: 'Време ће проћи и будуће генерације ће нас кривити што сте могли да припојите Крим, а нисте, и биће вас срамота'. Интереси државе су на првом месту, они су камен темељац, и ми се тога дефинитивно не стидимо", поручио је одлучно Путин.

Дан уједињења

Председник Русије Владимир Путин упутио је Државној думи предлог закона којим се предлаже да се 30. септембар установи као Дан уједињења ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области са Русијом. Одговарајући предлог објављен је у електронској бази података Думе.

Очекује се да ће овај нацрт ступити на снагу након званичног објављивања.

Осми Источни економски форум одржава се од 10. до 13. септембра 2023. године у Владивостоку у кампусу Далекоисточног федералног универзитета (ФЕФУ).