Медведчук: Зеленски Европи доноси рат

Виктор Медведчук писао је о украјинском председнику, његовим покушајима да свет увуче у глобални рат, и томе како више ни сами Украјинци не верују Зеленском, који сада за своје неуспехе покушава да окриви Запад

Председник Украјине Владимир Зеленски је сам својим рукама уништио Украјину, али за то и досадашње неуспехе током Специјалне војне операције он покушава да окриви Запад и тако се оправда пред својим народом, навео је Виктор Медведчук, Путинов пријатељ, у ауторском чланку који је данас објављен на сајту smotrim.ru.

Медведчук тврди да народ Украјине не верује Зеленском да је за њихов тежак положај крив Запад, и додаје да је, према званичним подацима, подршка власти за последњих годину дана пала са 54 на 20 одсто, док 77,6 одсто грађана сматра да "председник сноси директну одговорност за корупцију у влади и војној администрацији".

Управо је та корупција, према мишљењу 61,7 одсто испитаника, главни војни проблем Украјине.

Таквој атмосфери, украјински председник "данас покушава да командује Западом како би се сакрио од одговорности пред својим народом за рушење земље, за то што је издао своје бираче и за неспособност да управља земљом часно и ефикасно", пише Медведчук. 

Он даље наводи да су, пак, такви његови покушаји, као и они да натера Запад да ратује за његове личне политичке циљеве, наивни, иако у принципу "за њега и нема другог пута". Председник Украјине и нема другу опцију да се спасе, сматра овај бивши украјински политичар. 

Зеленски је "толико заљубљен у себе, да је спреман да жртвује не само државу, свој народ, који је осудио на смрт и невоље, већ и народе Европе, којима доноси тотални рат". 

"Питање је времена када ће то постати очигледно на Западу. Даљи рат довешће до коначног краха државности Украјине, а заустављање борби - до уништење режима Зеленског", закључује он. 

Медведчук, такође, истиче и да Украјинци нису изгубили традиционалне вредности, иако се на томе радило, јер је 42 одсто испитаника било против истополних бракова, док је њих 33 одсто изразило став да су категорично против тога. Око 22 одсто становника још се није одлучило о том питању. 

Зеленски је лично уништио слободу говора, демократију и законе, без којих би било немогуће замислити слободно тржиште, које највећи број Украјинаца данас жели.

А он је то учинио још давно пре почетка борби, подсећа Медведчук, али, како каже, спасавало га је то што је он за Запад био "њихов кучкин син". Међутим, Зеленски "већ одавно није 'њихов кучкин син', већ једноставно кучкин син, који увлачи Запад у рат", закључује овај бивши украјински политичар.