Путин: Стварамо оружје засновано на новим технологијама

"То укључује ласер, инфразвук, радио фреквенцију и друге врсте оружја", објаснио је Путин

Руски председник Владимир Путин најавио је да ће се у Русији радити на оружју заснованом на новим принципима физике, преноси ТАСС.

"Ако погледате безбедносни сектор, оружје засновано на новим принципима физике ће осигурати безбедност било које земље у блиској будућности. Ми то веома добро разумемо и радимо на томе", казао је Путин на састанку са модераторима седнице Источног економског форума, која се одржава у Владивостоку.

Како је руски председник навео, та врста оружја најчешће подразумева развој квалитативно нових, раније некоришћених технологија. 

"То укључује ласер, инфразвук, радио фреквенцију и друге врсте оружја", објаснио је Путин.

Наиме, како се наводи, Русија је у зони Специјалне војне операције почела да користи оружје које пружа предност у односу на украјинске оружане снаге. Ради се репетитору "облачко" за дронове, који су развили руски стручњаци. 

Извршни директор конструкторског бироа "Спектр" Андреј Братенков навео је да би то оружје требало да пружи предност руским трупама у односу на Оружане снаге Украјине.

"Тестови репетитора за дронове 'облачко' су завршени. То је уређај који преноси сигнал. Погледали смо радни опсег производа и он је више од пет километара. Нећемо дати тачну информацију, како непријатељ не би схватио на којој удаљености можемо да стигнемо до њега", казао је Братенков.