Песков: Никакве санкције ни препреке не могу да униште однос Русије и Северне Кореје

Сарадња Москве и Пекинга се одвија на обострану корист, а не против било кога, поручио је портпарол Кремља

Русија и Северна Кореја сарађују у корист народа двеју земаља, а не против било кога. Билатерални односи Москве и Пјонгјанга не би требало да буду предмет забринутости трећих земаља, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Говорећи о сарадњи Руске Федерације и Северне Кореје, Песков је напоменуо да цео спектар односа укључује интеракцију у области војно-техничке сарадње и размену мишљења о безбедности, као и да ће све бити спроведено у дело.

"Сва остала питања се тичу само наше две земље, две суверене земље и не би требало да буду предмет забринутости трећих држава. Јер наша сарадња се одвија у корист народа наших земаља, а не против било кога", казао је Песков у интервјуу за канал "Русија".

Портпарол Кремља је додао да санкције УН Северној Кореји неће бити препрека односима са Руском Федерацијом.

"Русија задржава свој став у УН о питању санкција Северној Кореји, али то не може, не треба и неће бити препрека даљем развоју руско-севернокорејских односа, чак и упркос било каквим притисцима споља", нагласио је.

Севернокорејски лидер допутовао је у Русију, где се састао са руским председником Владимиром Путином.

У уводном делу састанка, који је био отворен за медије, Путин је најавио да ће бити речи о економској сарадњи, хуманитарним питањима и ситуацији у региону.

Ким Џонг Ун је истакао да Пјонгјанг подржава све одлуке Москве која тренутно штити свој државни суверенитет и безбедност, у нади да ће се обе земље увек заједно борити против империјализма.

Kим је стигао у посету заједно са највишим војним званичницима који руководе фабрикама оружја и муниције, пренео је АП.

Ово је прва посета иностранству Ким Џонг Уна ове године и његова друга посета Русији, прва после 2019. године.