Русија

Путин открио детаље разговора са Џонг Уном: Формираћемо логистички троугао са Кином (ВИДЕО)

Посета севернокорејског лидера Русији се није завршила, отпутовао је у Владивосток где ће имати неколико састанака са војним врхом Русије, наводи председник
Путин открио детаље разговора са Џонг Уном: Формираћемо логистички троугао са Кином (ВИДЕО)© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Русија и Северна Кореја планирају да продубе сарадњу у транспортној сфери, тј. логистици, железницама, путевима и обнови поморских лука, како би формирале логистички троугао који ће бити јако користан и чији ће део водити у Кину, открива председник Русије Владимир Путин за емисију "60 минута".

Добро испланирана логистика која ће повезивати железнице, путеве и луке допринеће повећању обима превоза, појашњава лидер Русије.

Разговори су прошли како треба, били су продуктивни, отворено смо говорили о ситуацији у региону и свету, наводи Путин.

"Ковид-19 је донео велику штету, јер је Северна Кореја била фактички изолована од спољног света. Али, упркос томе, имамо много интересантних пројеката", наводи Путин.

На састанку је било речи и о развоју пољопривреде, у чему Русија има шта да понуди, каже Путин и додаје да Москва Пјонгјангу пружа и хуманитарну помоћ, премда је пожељно да сарађују на равноправној основи, за шта, како додаје, постоје солидне перспективе.

Што се тиче војнотехничке сарадње, има одређених ограничења које Русија поштује, али има и ствари о којима се размишља и на којима се ради, појашњава Путин.

"Русија је задовољна оним што има, али је спремна да разматра нове могућности у оквиру постојећих правила", закључује председник.

Посета севернокорејског лидера Ким Џонг Уна Русији се није завршила, наводи Путин.

"Председник има густ распоред. Након што смо завршили разговоре, упутио се у Владивосток где ће посетити фабрике у којима се производи авионска техника, војна и цивилна. Након тога ће имати низ састанака са војним врхом Русије који ће се суштински свести на демонстрацију способности руске Тихоокеанске флоте. Говориће и о питањима везаним за екологију и образовање, с обзиром на то да председник Северне Кореје има у плану посету Источном Федералном универзитету Академије наука Руске Федерације, прецизније, лабораторијама које се баве биологијом мора", рекао је Путин.

image