Молдавија разбуктала антируску кампању: Русија упутила протест због протеривања шефа "Спутњика"

Службеници миграционе службе дошли су у кућу Денисова у Кишињеву, одвукли га у аутомобил и одвезли га до аеродрома с налогом за депортацију првим летом

Руско Министарство спољних послова изразило је оштар протест отправнику послова Молдавије у Русији Сергију Гончеренку због протеривања руководиоца "Спутњика" за молдавско тржиште Виталија Денисова.

Гончеренко је дан раније позван у Министарство спољних послова Русије због неосноване и провокативне одлуке Кишињева да протера Денисова, наводи се у саопштењу МСП.

Руска страна овај корак сматра делом антируске кампање коју је покренуо званични Кишињев захтева да молдавска страна прекине политички мотивисан прогон медијских ресурса на руском језику и да се придржава међународних обавеза у области слобода говора и медија и осигурања права новинара, истиче министарство.

Овакав непријатељски корак Кишињева неће остати без адекватног одговора, упозорава руска страна.

Службеници миграционе службе дошли су у кућу Денисова у Кишињеву, одвукли га у аутомобил и одвезли га до аеродрома с налогом за депортацију првим летом, рекао је раније руководилац новинске агенције за "РИА Новости".

Према његовим речима, молдавске власти сматрају да он представља претњу по националну безбедност, нису му пружиле прилику да се жали на одлуку о депортацији, нису му дали времена "чак ни да само узме новац, ствари, документа".

Ситуација око његовог депортације из Молдавије неће утицати на рад "Спутњика" у Молдавији, сви ће радити свој посао професионално, као и до сада, истакао је Денисов и додао да планира да поднесе жалбу Европском суду за људска права, свестан да је Молдавија изгубила огроман број случајева у Европској конвенцији о људским правима.