Русија

Централна банка Русије повећала каматну стопу: Незапосленост на рекордно ниском нивоу

Централна банка Руске Федерације објавила је данас последњи кратак преглед економске ситуације у земљи
Централна банка Русије повећала каматну стопу: Незапосленост на рекордно ниском нивоуwww.globallookpress.com © Svetlana Vozmilova

Централна банка Русије повећала је референтну каматну стопу на 13 одсто, а председница Банке Елвира Набиулина је рекла да ће она остати повишена све док инфлација значајније не успори. 

"Инфлациони ризици остају повишени, а они су до сада укључивали раст унутрашње потражње, који је превазилазио капацитете производње, и слабљење рубље у летњим месецима", наводи се у званичном саопштењу ЦБ РФ. 

Банка стога планира затезање монетарне политике, што подразумева даље подизање референтне камате, како би се инфлација вратила на циљаних четири одсто у 2024. години.

У августу је инфлација износила 5,2 одсто. Последњи подаци од 11. септембра указују да је порасла на 5,3 одсто. 

Последњи обновљени подаци Централне Банке Русије указују да ће на крају ове године инфлација износити између шест и седам одсто. 

Очекује се да ће економска активност у земљи наставити да расте. Незапосленост је поново забележила историјски минимум, а базични сценарио економског развоја Руске Федерације предвиђа да ће БДП током ове године порасти за 1,5 до 2,5 одсто, а следеће за од 0,5 до 1,5 одсто. 

image