Русија

Шојгу и Kим разгледали руско наоружање: Представљен "кинжал" и фрегата Пацифичке флоте (ВИДЕО, ФОТО)

Ким се упознао и са борбеним могућностима савремених модела оперативно-тактичке авијације Русије – хиперзвучног ловца и бомбардера Су-34, ловаца Су-30М, Су-35С и јуришног авиона Су-25СМ3
Шојгу и Kим разгледали руско наоружање: Представљен "кинжал" и фрегата Пацифичке флоте (ВИДЕО, ФОТО)© TANJUG/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун у пратњи руског министра одбране Сергеја Шојгуа, наставио је посету Русији обиласком аеродрома Кневичи у Приморској области где му је, између осталог, приказан хиперзвучни ракетни комплекс "кинжал", а затим је у Владивостоку посетио брод "Маршал Шапошњиков" из састава руске Тихоокеанске флоте.

На аеродрому Кневичи председнику Северне Кореје приказана су три авиона стратешке авијације Ваздушно-космичких снага Русије – хиперзвучни бомбардер и ракетоносац Ту-160, бомбардер са турбопропелерским мотором Ту-95МС и хиперзвучни Ту-22М3, као и комплекс "кинжал" на авиону МиГ-31И.

Ким се упознао и са борбеним могућностима савремених модела оперативно-тактичке авијације Русије – хиперзвучног ловца и бомбардера Су-34, ловаца Су-30М, Су-35С и јуришног авиона Су-25СМ3.

Осим тога, севернокорејском лидеру приказан је и путнички авион Ту-214.

После тога, Ким и Шојгу су се упутили у Владивосток и обишли фрегату "Маршал Шапошњиков" где су присуствовали приказу ракетних и артиљеријских система брода.

Командант Ратне морнарице руске војске, адмирал Николај Јевменов информисао је севернокорејског председника и Шојгуа о новим унапређеним могућностима контролних комплекса који омогућавају ефикасну примени крстарећих ракета "калибар" на циљеве на мору и обали на удаљености од 1.500 километара од брода.

Приказано му је и ново наоружање брода - противбродски ракетни системи "уран", крстареће ракете "калибар", артиљеријски систем А-190.

Лидер Северне Кореје упознао се и са радом навигационих система.

Ким Џонг Ун је у посети Русији од уторка. Он је на космодрому "Восточни" разговарао са руским председником Владимиром Путином, а затим је обишао фабрику за производњу ратних авиона у Комсомољску где је присуствовао демонстрационом лету руског ловца Су-35.

Kим је стигао у посету са највишим војним званичницима који руководе фабрикама оружја и муниције.

Двојица лидера разговарали су о билатералним односима, дотакнувши се питања сарадње у пољопривреди, туризму, развоју транспортне и логистичке инфраструктуре. Разговарано је и о ситуацији на Корејском полуострву и у Европи .

Фрегата "Маршал Шапошњиков", изграђена средином 80-их година прошлог века као велики противподморнички брод пројекта 1155, прошла је пре неколико година велику модернизацију.  Она је добила нову навигациону опрему, укључујући опрему система ГЛОНАСС, што јој омогућава да успешно извршава борбене задатке било где у светском океану.

image