Економски форум у Владивостоку доказ да се Русији исплатио заокрет ка Истоку

Азија је, као регион, постала руска капија у глобалну економију, најактивнија је у трговини с Русијом и укључена у дијалог на међувладином нивоу

Овогодишњи Источни економски форум, седми по реду од оснивања 2015. (није одржан у ковид години 2020), показао је да је руска политика заокрета ка Азији била правовремена јер је успешно одговорила на захтеве и потребе које су се појавиле од почетка Специјалне војне операције, односно на економски рат који су против РФ покренуле САД и њихови савезници, констатује политиколог и програмски директор Вадајског клуба Тимофеј Бордачев у ауторском тексту за "РТ интернешенел".

Наиме, азијске земље, уз неколико изузетака, нису се укључиле у тај рат, а од свих регионалних сила само је Јапан увео санкције Русији, иако има умеренији приступ од америчких сателита у западној Европи. И сада јапанске компаније настављају пројекте сарадње у енергетском сектору. 

Још један блиски амерички савезник у Азији, Јужна Кореја, оклевала је да се повинује западним санкцијама и чини се да се извињава сваки пут када је принуђена да наметне нова ограничења у трговинској и технолошкој размени са Русијом. Све остале азијске државе су избегавале да уведу санкције, иако не деле увек став Москве о питањима европске и међународне безбедности.

Другим речима, Азија је, као регион, постала руска капија у глобалну економију, најактивнија је у трговини с Русијом и укључена у дијалог на међувладином нивоу. 

"Од пролећа 2022. Запад води политику истискивања са светских тржишта и управо су везе Русије с Азијом одиграле одлучујућу улогу да се то на крају не догоди. Управо су руски Далеки исток и његови водећи градови, укључујући и Владивосток, постали главна чворишта за нову скалу трговинских и економских односа са азијским земљама. Недавно су његове теретне луке доживеле вишеструко повећање промета", истакао је Бордачев.

Иако је последњих година много урађено да се значајан део трговинских токова брзо пребаци на Пацифик, све до пролећа 2022. године државе ЕУ су биле најважнији партнери Русије. Сада је пак један од кључних развојних изазова региона недостатак техничких капацитета да се носи са све већим обимом извоза и увоза, али и веома мали број становника.

Зато ће се Источни економски форум бавити, поред пословне сарадње, решавањем проблема развоја Далеког истока, закључио је Бордачев.