Русија

Руски представник при УН: Многе земље схватају да испоруке оружја Кијеву ометају постизање мира

Јасно је да је режим украјинског председника Владимира Зеленског заправо исцрпео сопствене ресурсе и да се "одржава" само захваљујући помоћи Запада, каже руски дипломата
Руски представник при УН: Многе земље схватају да испоруке оружја Кијеву ометају постизање мираwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Многе земље су свесне чињенице да испорука западног оружја кијевском режиму омета постизање мирног решења украјинске кризе, изјавио је заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански, преноси ТАСС.

"Ако погледате говоре на састанцима УН, видећете да многи људи снабдевање западним оружјем називају фактором који спречава постизање мирног решења у Украјини или око Украјине, ма како неко приступио томе", казао је Пољански.

Како је додао, очигледно је да слање оружја у зону сукоба у тим условима - када је јасно да је режим украјинског председника Владимира Зеленског заправо исцрпео сопствене ресурсе и да се "одржава" само захваљујући помоћи Запада - не доприноси приближавању миру.

Руски дипломата је напоменуо да се западним државама "не допадају приче у вези са снабдевањем оружјем и радије би се ограничиле на промоцију оних чињеница које сматрају незгодним за Русију, а које су у великој мери лажне". 

"Ако изоставимо Сједињене Државе и њихове сателите, који делују на основу блоковске дисциплине, онда се испоставља да они који делују ван овог блока изражавају забринутост у тим сценаријима, где испорука западног оружја постаје све опипљивији елемент ове бриге", ​​закључио је Пољански.

Пољански је раније изјавио да је Русија затражила да Савет безбедности Уједињених нација 12. септембра одржи састанак посвећен испорукама западног оружја Украјини.

Он је истакао и да је албанско председавање Савету безбедности, заједно са америчком мисијом, затражило за 8. септембар отворени брифинг поводом годишњице референдума у ​​Луганској Народној Републици (ЛНР), Доњецкој Народној Републици (ДНР), Херсонској и Запорошкој области одржаног у септембру 2022. године о приступању Русији, пренео је ТАСС.

image