Русија

Говор Бајдена пред УН: Млак осврт на стање у Украјини

Амерички председник одржао је говор у Генералној скупштини УН о свим важним питањима са којима се свет суочава, не понудивши ништа посебно ново
Говор Бајдена пред УН: Млак осврт на стање у Украјини© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Сједињене Државе желе "безбеднији, просперитетнији и праведнији свет за све људе" јер је наша будућност повезана са остатком света и ниједна земља не може сама да одговори на изазове данашњице, поручио је данас амерички председник Џозеф Бајден, обраћајући се Генералној скупштини Уједињених нација.

САД "морају да предводе у овом критичном тренутку, да раде са земљама у сваком региону, повезујући их заједничким циљем, удружујући се са партнерима који деле заједничку визију будућности света".

Занимљиво је да се у говору, Бајден није превише фокусирао на Украјину - нарочито у поређењу са прошлогодишњим када је била главна тема - поручивши да не треба дозволити Русији да "брутализује" Украјину без последица и поновивши да САД подржавају Кијев и њихова настојања за постизање "дипломатског решења и трајног мира".

У покушају да распрши идеје да Америка подстиче ривалитет и тензије широм света кроз сукобе са Русијом и Кином, Бајден је поручио да само Москва стоји на путу миру.

Када је реч о Кини, Бајден је нагласио да ће САД "одговорно управљати" конкуренцијом како не би "склизнули у сукоб". Америка ће се увек противити агресији и застрашивању али је спремна да ради са Пекингом на питањима попут климатске кризе, додао је он.

Климатска питања су била тема и досадашњих говора, а Бајден је подсетио на  топлотне таласе у САД и Кини, суше на Рогу Африке и недавне поплаве у Либији. "Све заједно, ови снимци показују шта нас чека ако не успемо да смањимо нашу зависност од фосилних горива и почнемо да штитимо свет од климатских промена", рекао је он.

Дан након што је Иран пустио петорицу притворених Американаца, Бајден је Иран само успутно поменуо: једном реченицом о решености Вашингтона да Иран никада не добије нуклеарно оружје. Он није поменуо низ других нерешених питања, укључујући иранску продају дронова Русији, што је одраз напора Вашингтона и Техерана да смање тензије, оцењује коментатор "Њујорк тајмса".

Бајден је такође оценио да је Група 20 постала "форум од виталног значаја" и поздравио је чланство Афричке уније у групи. Мејнстрим медији примећују да је интересантно што је у говору, Бајден прво говорио о Афричкој унији па тек онда о Украјини.

Заправо, читав Бајденов говор у Генералној скупштини УН био је посвећен земљама у развоју, нарочито Глобалном југу и позиву да поделе визију света који предводе САД.

Иначе, Бајден је једини лидер пет сталних чланица Савета безбедности УН који присуствује Генералној скупштини УН. Лидери Кине, Русије, Индије, Француске и Велике Британије одлучили су да прескоче скуп.

image