Русија

Путин разговарао телефоном с председником Азербејџана: Спровести споразуме о Нагорно-Карабаху

Илхам Алијев се извинио руском председнику и изразио дубоко саучешће због јучерашње погибије руских мировњака у Карабаху
Путин разговарао телефоном с председником Азербејџана: Спровести споразуме о Нагорно-Карабаху© Kremlin Pool/Global Look Press

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са својим азербејџанским колегом Илхамом Алијевим истакавши важност спровођења споразума о Карабаху, саопштио је Кремљ.

Путин је нагласио да је важно поштовати права и осигурати безбедност јерменског становништва у Нагорно-Карабаху. 

"Владимир Путин је истакао важност осигурања права и безбедности јерменског становништва Карабаха. Обе стране су констатовале важност доследног спровођења договора постигнутих уз помоћ руског мировног контингента о потпуном прекиду сукоба", наводи се у саопштењу.

Председник Азербејџана се извинио и изразио дубоко саучешће због погибије руских мировних трупа у Карабаху 20. септембра.

Путин и Алијев су такође разговарали о приоритетним корацима за даљу стабилизацију ситуације и превазилажење хуманитарних проблема у Карабаху.

Лидери су се сагласили да интензивирају рад у складу са споразумима о Карабаху и разграничењу границе између Азербејџана и Јерменије. 

Алијев је потврдио спремност да сарађује са руским мировним снагама како би се осигурала права јерменског становништва Карабаха.

Како се додаје, разговор је обављен на иницијативу азербејџанске стране.

image