Русија

Мађари одолели притисцима - Сијарто и Лавров се ипак састали у Њујорку

Министри спољних послова су се пред почетак преговора срдачно поздравили и шалили се
Мађари одолели притисцима - Сијарто и Лавров се ипак састали у Њујоркуwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров састао се са мађарским колегом Петером Сијартом на маргинама седнице Генералне скупштине УН у Њујорку.

Министри су се пред почетак преговора срдачно поздравили и шалили се, преносе РИА Новости. 

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је раније да се на мађарску делегацију у Уједињеним нацијама ових дана врши велики притисак како се мађарске дипломате не би састале са руским званичницима.

Ипак, како је додао, Будимпешта сматра да би то било контрапродуктивно, јер "уколико нисте у стању да пружите руку онима с којим сте у сукобу, и уколико нисте у стању да разговарате о њима, онда никада нећете наћи мирно решење".

Након састанка са министром спољних послова Русије, Сијарто је изјавио да верује да односи Европе и Русије, након што се оконча сукоб у Украјини, могу бити исти и додао да прво треба постигнути мир, а кад има мира, онда има и наде.

"Сећам се да је разматрана идеја о успостављању трговинске зоне од Лисабона до Владивостока. Та идеја би могла поново да се разматра уз међусобно уважавање, желео бих да се то догоди, то је наш заједнички циљ", изјавио је Сијарто.

Рекао је да је разговор са Лавровом прошао уз међусобно уважавање и нагласио да се његова земља залаже за мирно решење сукоба у Украјини и то што пре јер у ратним дејствима, како је истакао, гину и Мађари.

Говорећи о споразуму о житу, министар спољних послова Мађарске рекао је да је његова земља понудила Украјини да буде транзитна рута за испоруку украјинског жита Африци, уколико она морска не буде функционисала.

"Али никада није било интересовања да се жито превози преко наше земље до Африке. Било је једино интереса да се ово жито продаје Централној Европи, али то је нешто што не можемо да приуштимо", нагласио је Сијарто.

Мађарски званичник поновио је и да Будимпешта остаје при својој принципијелној позицији да неће испоручивати оружје Украјини, сматрајући да се тако само продужује рат, што значи више смрти и уништења.

Упитан о увођењу санкција Русији, Сијарто је рекао да не види да санкције функционишу.

image