Русија

Антонов: Вашингтон да се уздржи од поступака који повећавају антируско расположење у Јерменији

Руска Федерација је била и остаје веран савезник Јерменије и увек је настојала да тој братској земљи пружи неопходну помоћ, укључујући слање руских мировњака у Нагорно-Карабах, поручио је руски амбасадор у САД
Антонов: Вашингтон да се уздржи од поступака који повећавају антируско расположење у Јерменији© Justin Sullivan/Getty Images

Москва позива Вашингтон да се уздржи од опасних речи и поступака који доводе до појачаног антируског расположења у Јерменији, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаве званичника америчке администрације о наводној "непоузданости Русије као безбедносног партнера Јерменије", амбасадор је рекао да су "такве инсинуације локалних званичника нечувене". 

"Позивамо Вашингтон да се уздржи од изузетно опасних речи и поступака који доводе до вештачког повећања антируског расположења у Јерменији. Све те изјаве потврђују да задатак САД и њихових савезника није нормализација ситуације и миран развој Закавказја, већ наношење стратешке штете Русији и намерна дестабилизација евроазијског простора са перспективом да нас истисну из тог региона", казао је Антонов.

Како је истакао, Руска Федерација је била и остаје веран савезник Јерменије и увек је настојала да тој братској земљи пружи неопходну помоћ, укључујући слање руских мировњака у Нагорно-Карабах.

"Чињеница да су руски војници погинули на том месту само наглашава руску спремност да се доносе тешке одлуке у циљу постизања мира између азербејџанског и јерменског народа", нагласио је.

Претходно је портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је да се "Руска Федерација показала као непоуздан партнер у ситуацији са Нагорно-Карабахом".

Азербејџан је 19. септембра покренуо војну операцију у Карабаху, назвавши је "антитерористичким мерама локалне природе" за обнављање уставног поретка. Јереван је то окарактерисао као агресију, рекавши да у Карабаху нема јерменских јединица.

Дан касније, уз посредовање руских мировних снага, постигнут је споразум о прекиду ватре. Међу условима примирја, посебно је истакнуто разоружање јерменских снага и повлачење тешке технике из Карабаха.

image