Русија

Шојгу: За месец дана уништено седам "бредлија", два "леопарда" и један "челенџер"

Оружане снаге Украјине изгубиле су током протеклог месеца више од 17.000 војника и више од 2.700 јединица војне технике, прецизирао је министар одбране Руске Федерације
Шојгу: За месец дана уништено седам "бредлија", два "леопарда" и један "челенџер"© Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Оружане снаге Украјине изгубиле су током протеклог месеца више од 17.000 војника и више од 2.700 јединица војне технике, рекао је данас министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу.

"Уништено је седам америчких борбених возила пешадије "бредли", два немачка тенка "леопард" и један енглески тенк "челенџер", а украјинске снаге изгубиле су више од 17.000 људи", казао је Шојгу.

Он је још додао да Американци и њихови савезници настављају да наоружавају Украјину, док Кијев исто тако наставља да у ратну зону шаље необучене војнике, захтевајући од њих да спроводе јуришне акције, иако и сами виде да нема резултата. 

"Такве акције само гурају Украјину ка самоуништењу. Оружане снаге Украјине имају велике губитке дуж целе линије фронта", закључио је Шојгу, истичући и данас да Кијев није забележио "никакве значајне резултате".

Министар је поручио да се праве нове формације ваздушно-десантних снага и да се јачају њихови ударни капацитети. 

"Од почетка године ваздушно-десантне снаге добиле су више од 2.000 јединица војне технике и пет и по хиљада комплета десантне опреме и падобранских система".

Шеф руског Министарства одбране данас се дотакао и ширења АУКУС-а (безбедносног пакта Аустралије, Уједињеног Краљевства и САД) и КВАД-а (Четвоространог дијалога о безбедности, у који улазе САД, Индија, Аустралија и Јапан), те је поручио да због новонастале ситуације у азијско-пацифичком региону Русија спроводи војне вежбе на Далеком истоку. Њихов циљ је да се осигура безбедност и на другом крају земље, појашњава Шојгу. 

image