Русија

Небензја: САД уништиле Северни ток како би задржале утицај у Европи

Запад жели да одуговлачи истрагу, али сви такви покушаји осуђени су на пропаст, поручио је стални представник Руске Федерације при УН
Небензја: САД уништиле Северни ток како би задржале утицај у Европи© Michael M. Santiago/Getty Images

Америчке власти су одлучиле да униште Северни ток како би задржале утицај у Европи, којој су потребни руски енергетски ресурси, изјавио је стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја.

"У стручној заједници се појављује све више доказа да је уништавање Северног тока дело Вашингтона, који је починио овај нечувен злочин, вођен себичном жељом да учврсти доминацију у Европи, којој су преко потребни руски ресурси", казао је Небензја на седници Савета безбедности УН.

Како је истакао, ту се не ради о некој врсти "хулиганске шале", већ о терористичком нападу који је погодио међународну инфраструктуру гасовода и изазвао тешке економске и еколошке последице за један број држава.

"Не сумњам да ћемо поново чути од наших западних колега да Русија наводно одвлачи пажњу Савета од озбиљнијих проблема, инсистирањем да се разговара о терористичком нападу на Северни ток. Њихова тактика је једноставна и разумљива - да се одуговлачи што дуже, идеално још годину, две, три, а онда да констатују да након толико година, истрага више није могућа", указао је.

Небензја је поручио западним земљама да на то не губе време и труд и да су сви такви покушаји осуђени на пропаст.

Руски дипломата је истакао да ће Руска Федерација "наставити да се залаже за објективно и темељно утврђивање свих околности онога што се десило уз обавезно укључивање руских истражних органа и заинтересованих страна, као и привођење правди налогодаваца и извршиоца те саботаже".

"За то ћемо користити сва средства која су нам на располагању, укључујући и Савет безбедности", нагласио је.

image