Русија

Москва: ОЕБС је на ивици опстанка

Стални представник Русије у ОЕБС-у Александар Лукашевич говорио је о томе да Запад користи поменуту организацију, на који начин САД заташкавају главни фактор раста цена енергената у ЕУ, као и о претњи формирања паралелне Организације за европску безбедност и сарадњу
Москва: ОЕБС је на ивици опстанка© Michael Gruber/Getty Images

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) је на ивици опстанка, а ни садашње председавање Северне Македоније не поправља ситуацију, изјавио је стални представник Русије у тој организацији Александар Лукашевич.

"Стање ствари у ОЕБС-у изазива озбиљну забринутост. Организација је заправо на ивици опстанка. Погубна пракса замрзавања читавих области активности, успостављена прошлогодишњим пољским председавањем, већ је значајно поткопала способност за спровођење мандатних задатака те организације", казао је Лукашевич на проширеном састанку Сталног савета ОЕБС-а.

Лукашевич је додао да председавање Северне Македоније није предузело "никакве опипљиве кораке да исправи ову ситуацију".

Према његовим речима, Скопље је одбило "широке консултације о сложеним питањима", а као решења предлажу опције које одговарају пре свега западним земљама.

Лукашевич је посебно указао да се Русија не слаже са кандидатуром Естоније за место председника организације следеће године, али да Северна Македонија не покреће консултације о том питању, додавши да Естонија неће постићи консензус неопходан за избор. 

Раније је председавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи рекао да та организација проживљава дубоку кризу. 

Запад, испуњен русофобијом, користи ОЕБС да фабрикује лажи

Лукашевич је оценио да Запад користи ОЕБС да фабрикује лажи против Москве.

"Западне земље, прожете русофобијом, желе да искористе ОЕБС, како би објављивале отворене лажи на основу, наводно, нечијих изјава о некаквим руским ратним злочинима. Они безочно лажу чак и када западни новинари хтели-не хтели разоткривају те лажне вести", објаснио је.

Како је истакао, Русија никада није била и неће бити изолована у глобалном свету, као и да је увек била отворена за искрен дијалог о мерама поверења и безбедности у евроазијиском и евроатлантском региону, који би укључивао интересе различитих страна.

 "Наши противници морају да схвате да ће Русија бранити своје легитимне интересе свим расположивим средствима, укључујући и у оквиру права на индивидуалну и колективну самоодбрану гарантованог чланом 51 Повеље УН. За то имамо све потребне ресурсе и капацитете", закључио је Лукашевич.

Запад заташкава главни фактор раста цена у ЕУ

Запад ћути о фактору несташице енергената у Европи, неосновано окривљујући Русију за кризу, додао је Лукашевич.

"Захваљујући сопственим погрешним проценама у макроекономској и енергетској политици, Колективни запад неосновано оптужује Русију да изазива глобалну енергетску и прехрамбену кризу. Истовремено се намерно заташкава главни фактор тренутне несташице енергије и раста цена енергената у Европи", навео је Лукашевич, напоменувши да се ради о незаконитом једностраном увођењу западних санкција Русији и политички мотивисаном одбијању испоруке руских угљоводоника.

Он је додао да то већ води ка смањењу индустријског потенцијала европске привреде и смањењу њених конкурентских предности.

Претња од формирања паралелног ОЕБС-а

Руски дипломата је упозорио да постоји претња од појаве паралелне организације ОЕБС, где неће бити поштовања обавеза и правила процедуре.

"То што наши опоненти лукаво називају 'креативном дипломатијом', заправо је покушај да се заобиђе оно најважније, на чему се и заснива ОЕБС – принцип консензуса. У последње време, западна алијанса се чак и не труди да пронађе компромисе и решења, већ је заузела курс ка одржавању 'сурогат-догађаја'. То прети да се развије у стварање 'паралелног ОЕБС-а’' где нема места поштовању преузетих обавеза и правила процедуре", оценио је.

Према његовим речима, главни задатак дипломата тренутно је да не дозволе велику војну ескалацију у Европи, а ОЕБС је један од елемената који спречава тај сценарио.

Лукашевич је додао да се руска страна ипак нада "да дипломатија може да сачува свет од веће конфронтације и створи стабилне услове за безбедност у евроатлантском региону".

ОЕБС је основан у Букурешту 1994. године, након што је серија састанака о питањима европске безбедности и сарадње прерасла у организацију.

image