Русија

Лавров: Јерменија да запамти шта се десило са онима који су се ослањали на САД

Шеф руске дипломатије је упозорио да међу онима који управљају Јерменијом има оних који желе да изгубе Русију као пријатеља
Лавров: Јерменија да запамти шта се десило са онима који су се ослањали на САД© Tanjug/Evgenia Novozhenina/ Pool Photo via AP

Руководство Јерменије требало би да запамти каква је била судбина оних који су се ослањали на Сједињене Америчке Државе, каже министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у последњем интервјуу за ТАСС.

Коментаришући недавна дешавања у Нагорно-Карабаху, министар је изјавио да је немогуће да Русија почне да игнорише оно што се дешава на Закавказју због историјских и геополитичких реалија, али, упркос томе, неки се данас у Јерменији томе надају.

Нешто слично, како је навео, недавно се могло чути у изјави премијера Јерменије Никола Пашињана, који је изјавио да је потребно "компензовати оне савезе који нису успели, а на које је Јерменија рачунала када је реч о својој безбедности", те да је потребно "раширити круг партнера, који ће да осигурају ту безбедност". 

Шеф руске дипломатије такође наводи да је тренутно међу онима који управљају Јерменијом пуно оних који желе да изгубе Русију као пријатеља и да стекну нове пријатеље.  

"Ако се ослањају на Сједињене Државе, као што то директно произилази из изјава многих представника јерменског руководства, онда би можда било добро да погледају новију историју, како су се САД односиле према онима које су настојале да узму под своје окриље, промовишући своје геополитичке интересе у оним деловима света који се налазе далеко од америчке обале. Судбина свих ових људи је веома, веома незавидна", подсећа Лавров.

image