Антонов: Америка не признаје кривицу за прекид трговинских веза са Русијом

Руски амбасадор у Вашингтону истиче да су америчке компаније и даље заинтересоване да раде на руском тржишту, али непромишљеним увођењем санкција руководство САД им то онемогућава

Вашингтон покушава да склони са себе одговорност за колапс трговинских веза са Руском Федерацијом, настао због непромишљеног увођења санкција, истиче руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов, преноси Телеграм канал руске дипломатске мисије у тој земљи.

Дипломата се осврнуо на изјаве америчких званичника да се наводно не мешају у активности америчких компанија у Русији.

"Ове изјаве доводе до забуне", истакао је он и напоменуо да је јасно да је билатералне односе уништило непромишљено гомилање свих врста санкционих баријера.

"Због бројних ограничења у финансијској и трговинској сфери, привредни субјекти често нису у могућности да изврше неопходна плаћања за набавку робе, па чак ни за храну и лекове, за које америчка администрација редовно покушава да нам докаже да наводно нису под утицајем ограничења. Традиционалне логистичке руте испоруке производа су прекинуте", појашњава Антонов.

Притом, пристрасни амерички медији, као и неке невладине организације, ревносно се укључују у отворен притисак на трговце, додаје он и појашњава да објављујући дискредитујући материјал подстичу компаније да напусте Русију, чак и по цену вишемилионских губитака.

"Али чак и у таквим условима, америчке фирме потврђују свој интерес да се задрже на руском тржишту. Са наше стране, остајемо отворени за обострано корисну комерцијалну сарадњу", додаје он.