Русија

Путин са шефовима нових региона: Руска економија расте, постижемо нове рекорде

Лидер Русије разговарао је данас са 26 лидера субјеката Руске Федерације, којима је пожелео успешан рад и истакао на шта би требало обратити пажњу у будућем раду
Путин са шефовима нових региона: Руска економија расте, постижемо нове рекорде© Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Економија Руске Федерације наставља да расте, упркос препрекама. Ситуација у индустријској сфери је боља него икада, сектор пољопривреде постиже нове рекорде, а грађевински сектор напреднији је него за време СССР-а, као што је то случај и са многим другим сферама, оценио је данас председник Русије Владимир Путин обраћајући се новим лидерима 26 субјекта Руске Федерације. 

"Колико год се то можда некоме са стране учинило чудним, онима који су очекивали да ће овде код нас све да пропадне, десило се баш супротно - економија се развија све брже. Имамо све, тако да ефикасно идемо по путу који смо изабрали и да јачамо земљу", рекао је он. 

Путин је истакао да "данас живимо у времену нових могућности", упркос томе што постоје јаки спољашњи притисци на Москву. Они су, према његовим речима, постали јак подстицај за развој домаће економије. 

Како је рекао, компаније и предузећа из Русије су спремне да заузму нова места на тржишту. Уједно, поручио је да је потребно створити погодне услове за предузетничке иницијативе, као и да би требало радити на обуци кадрова. 

Као приоритете у будућем раду изабраних лидера, Путин је истакао побољшање животног стандарда грађана, отварање нових радних места, решавање различитих демографских и друштвених проблема, а, када је реч о младима, и рад на томе да они остану да живе у регионима и да тамо буду успешни. Такође, скренуо је пажњу да би један од приоритета требало да буде и свеопшти развој инфраструктуре по целој земљи. 

Путин се лидерима региона обратио преко видео-везе, а у разговору са њима скренуо је пажњу на кључне ставке када је реч о њиховом будућем раду. У томе им је пожелео много успеха. 

Оцењујући протекле изборе, који су се по целој земљи одиграли раније овог месеца, лидер Русије је истакао да је ово први пут у новијој историји Русије да су се у њеним границама одржали и избори у Донбасу и Новорусији, историјски руским земљама. 

"То је битан догађај који води формирању једног јединственог, великог простора наше земље и интеграцији ових региона у њен правни систем, рекао је Путин. 

Такође, лидер је поручио да зна да ће шефови нових региона имати посебне задатке и да се нада да становништво које тамо живи осећа подршку, коју им пружа Русија. 

"Излазност је била висока и то показује да је наше друштво постало зрелије, јер су грађани спремни да учествују у одређивању будућности наше државе", прокоментарисао је он. 

Путин је и данас истакао да је брига о херојима, који се данас боре у зони СВО, онима који су задобили ране на фронту и онима који су изгубили своје најближе, заправо, дуг државе према заштитницима отаџбине, те да је то нешто на шта мора бити обраћена пажња. 

image