Русија

Лавров позвао САД: Признајте одговорност за ситуацију у Авганистану

Према речима шефа руске дипломатије, западне земље су нанеле непоправљиву штету народу Авганистана и морају да поднесу главни терет обнове те државе у постконфликтном периоду
Лавров позвао САД: Признајте одговорност за ситуацију у АвганистануGetty © Thomas Kronsteiner / Staff

Руска Федерација очекује да САД и НАТО признају одговорност за ситуацију у Авганистану, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Забринути смо због покушаја играча ван региона да се активирају око Авганистана. Потпуно уједињење напора земаља региона са државама чланицама НАТО-а могуће је само под условом да Алијанса призна одговорност за катастрофалне резултате свог двадесетогодишњег војног присуства у Авганистану", наводи се у обраћању Лаврова на 5. састанку о Авганистану у "московском формату" који се одржава у Казању.

Његов говор прочитао је специјални представник руског председника за Авганистан Замир Кабулов.

Како је шеф руске дипломатије указао, западне земље су нанеле непоправљиву штету народу Авганистана и морају да понесу главни терет обнове државе у постконфликтном периоду.

"У том смислу, блокада Вашингтона авганистанских банкарских холдинга је контрапродуктивна и само погоршава ситуацију, компликујући ионако тешке услове живота Авганистанаца", истакао је.

Лавров је додо да Москва сматра неприхватљивим "повратак војне инфраструктуре САД и НАТО на територију Авганистана и њених суседних држава, без обзира на изговоре и образложења".

У Казању се одржава пети састанак "московског формата" консултација о Авганистану, који укључује представнике Авганистана и суседних земаља. 

Први састанак "московског формата" за решавање авганистанског конфликта одржан је 14. априла 2017. уз учешће заменика министара спољних послова и специјалних представника 11 земаља (Русија, Авганистан, Кина, Пакистан, Иран, Индија, Казахстан, Таџикистан, Киргистан, Узбекистан и Туркменистан). 

Како се наводи, главни задатак је "промовисање процеса националног помирења у Авганистану и успостављање мира у тој земљи".

image