Шојгу: Само за месец дана имали смо 38.000 добровољаца

Министар одбране Руске Федерације данас је посетио штаб Обједињене групације војске, а нешто раније и војни полигон Јужног војног оквира. Говорио је о новим војним пуковима, добровољцима и стручности особља које обучава нове војнике

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу открио је данас да су Оружане снаге Русије формирале девет нових резервних пукова за оне војне групације, које се данас налазе на фронту.

Према његовим речима, ови резервни пукови формирани су од оних људи, који су потписали уговор са руском војском и тако пристали да буду послати у зону Специјалне војне операције. 

Како је рекао приликом посете штабу Обједињене групације војске, само за последњих месец дана 38.000 људи пријавило се да учествује у СВО на добровољној основи. "Сви они су високо мотивисани и спремни да изврше војне задатке", оценио је, додајући да на фронт одлазе и жене и то у великом броју. Оне, како каже, своје задатке не извршавају ништа горе од мушкараца, а пре свега раде у медицинској сфери. "За мене је велико изненађење био број жена", прокоментарисао је Шојгу. 

Многи од оних који се данас налазе у резервним пуковима, како је казао, већ имају ратно искуство, које су стекли за време СВО. Након истека претходног уговора о служењу на фронту у трајању од шест месеци, неки од њих данас се враћају назад и тренутно се налазе у оквиру резервних пукова, објаснио је Шојгу.

Нагласио је велики допринос Јакутије и Бурјатије, две републике које улазе у састав Руске Федерације, формирању добровољних јединица, које се шаљу на фронт. Одреди из Јакутије су, како је рекао, "већ стекли славу", а свему томе су допринели и лидери ових региона, који се лично баве регрутацијом и формирањем одреда. 

Такође, говорећи о подршци породицама бораца у зони СВО, Шојгу је казао да су се сви субјекти Русије данас ујединили како би им пружили помоћ и како би помогли новим регионима, који су се референдумом прошле године припојили РФ.

Министар је, такође, поручио да данас обуку нових бораца врше искључиво они војници, који имају војно искуство у пракси. 

Посета војном полигону Јужног војног округа

Раније током дана, Шојгу је извршио инспекцију војне припреме добровољаца и оних који су потписали уговор са војском у оквиру полигона Јужног војног округа. У питању су, како је касније открио, резервни пукови.

Како пишу "РИА Новости", начелник управе за војну обуку обавестио је Шојгу да тренинг војника "обухвата специјалну тактичку, ватрогасну, медицинску и инжењерску обуку", као и да војници пролазе обуку у оквиру "програма за управљање беспилотним летелицама, за возаче и механичаре" и тако даље. 

Обуком руководе искусни официри, који су искуство стекли на фронту, за време Специјалне војне операције.

Обука, такође, подразумева и учење нових бораца како да евакуишу рањенике са терена, како да их извуку из технике, али и како да једни са другима остану на вези и приликом офанзивних напада. 

Шојгу је показано и коришћење борбеног дрона, а министар је присуствовао и пуцању из различитих врста ватреног оружја. Пред њим је показан рад аутоматског митраљеског бацача граната АГС-17, ручног противтенковског бацача граната  и реактивног пешадијског бацача пламена "шмељ". 

Министар одбране Русије искористио је ову прилику да се захвали женским војницима, које раде у оквиру медицинске службе Оружаних снага РФ, за њихов допринос обуци нових војника, а наградио их је и ручним сатовима.