Русија

Путин слави 71. рођендан: Русија јача него икад (ВИДЕО)

Руски председник овај дан провешће радно и учествоваће у испоруци руског гаса Узбекистану преко Казахстана, што је први пут у историји од постојања тих транспортних система
Путин слави 71. рођендан: Русија јача него икад (ВИДЕО)© TANJUG/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин данас слави 71. рођендан. У овој тешкој години за државу, Путин је успео да уједини земљу и покаже колективном Западу да је Русија јача него икад.

Недавни најновији резултати истраживања Руског центра за истраживање јавног мњења (ВЦИОМ), који су показали да руском председнику верује скоро 80 одсто грађана, су доказ да је Владимир Путин за Русе и даље незаменљив.

Руски председник ове године свој рођендан обележава 20. пут на највишој владиној функцији, иако пада на слободан дан, Путин ће га провести радно. Руски лидер, заједно са шефовима Казахстана и Узбекистана Касим-Жомартом Токајевим и Шавкатом Мирзијојевим, учествоваће на церемонији поводом почетка испоруке руског гаса Узбекистану преко Казахстана.

Како је у петак и сам Путин нагласио, те испоруке почињу "први пут у читавој историји постојања тих транспортних система, јер гас руске производње и руског порекла никада није послат из Русије у Централну Азију".

Међу првим који је честитао рођендан руском председнику, био је лидер Белорусије Александар Лукашенко, који је поручио да је "животни пут руског председника Владимира Путина живописан и убедљив пример несебичног служења отаџбини".

"Животни пут који сте изабрали је светао и убедљив пример несебичног служења отаџбини. Ваш патриотизам, поштовање вековног историјског и културног наслеђа своје земље, чврста одбрана њених интереса на међународној арени су заслужили народно признање", наводи се у честитки.

Лукашенко је истакао да Белорусија изузетно цени Путинов допринос јачању белоруско-руских веза, његову доследну позицију о даљем продубљивању међудржавних интеграција и увереност да ће традиционално отворена и поверљива комуникација допринети динамичном развоју билатералних односа у духу истинског савезништва и стратешког партнерства.

Лукашенко је Путину пожелео добро здравље, неисцрпну виталност, подршку породице, пријатеља и колега у постизању циљева у тешкој активности.

Патријарх Кирил: Путин допринео очувању истинског суверенитета Русије

Патријарх московски и целе Русије Кирил честитао је рођендан руском председнику, истичући лични допринос шефа државе очувању истинског суверенитета Русије.

"Господ вам је одредио да станете на чело руске власти у прекретници њеног историјског постојања. Током протеклих година, под вашим руководством, догодиле су се заиста епохалне промене које су преобразиле изглед наше отаџбине и животе наших суграђана. Подносећи часно и достојанствено тежак терет рада на високој и одговорној функцији председника, дајете значајан лични допринос у одбрани истинског суверенитета земље, показујући активну бригу за њен друштвено-економски развој, што одјекује захвалношћу у срца милиона људи", наводи се у честитки поглавара Руске православне цркве.

Патријарх је изразио захвалност Путину на подршци различитим иницијативама Руске православне цркве у циљу оживљавања и стварања националних светиња и очувања богатог историјског, духовног и културног наслеђа.

Руском председнику је рођендан честитао и лидер Чеченије Рамзан Кадиров, поручивши да је Путин преузео председничку функцију у веома тешком тренутку за Русију, али да је захваљујући далековидој и уравнотеженој политици, руски лидер за кратко време успео да стабилизује ситуацију у земљи.

"Као прави патриота отаџбине, Владимир Путин није препустио земљу на милост и немилост и почео је да успоставља ред. То су, пре свега, осетили непоштени званичници и олигарси. Идентификоване су и приоритетне области из којих је ситуација морала да се извуче из кризе. Тако су почеле значајне промене. Данас видимо резултат његовог рада, јер је Русија поново постала једна од најутицајнијих земаља на међународној сцени", написао је Кадиров на Телеграму.

Кадиров се захвалио Путину у име народа Чеченије, а такође му је пожелео добро здравље и просперитет.

"Данас, када се скоро цео свет наоружао против Русије, чврсто сам уверен да ћемо, следећи курс нашег председника, несумњиво остварити победу", закључио је Кадиров.

Председник Државне думе Вјачеслав Володин поручио је да је Владимир Путин спасао Русију, учинио је јаком и да је потребно сетити се како је било пре него што је Путин постао шеф државе.

"Сетите се само каква је била Русија пре него што је Путин дошао на чело државе. Пустош, економски пад, људи су напуштени, друштвене обавезе према грађанима нису испуњене, земља је била на ивици новог колапса. Владимир Владимирович је спасао Русију и учинио је поново јаком", поручио је Володин на Телеграму.

И председник Републике Српске Милорад Додик честитао је рођендан руском лидеру и изразио наду у јачање пријатељских односа између РС и Руске Федерације.

"Ваша политичка мудрост, интегритет и доследност доприносе јачању односа између наших братских народа, међусобном разумевању и подршци, на чему сам Вам искрено захвалан. Придајем велики значај развоју односа између Руске Федерације и Републике Српске и спреман сам да заједно са вама уложимо додатне напоре да се наши пријатељски односи развијају и подигну на још виши ниво", казао је Додик.

Додик је раније изјавио да очекује да се састане са руским председником крајем октобра - почетком новембра током планиране посете Русији.

Путину су честитали и лидери Азербејџана, Туркменистана, Јужне Осетије, али и бројне познате личности из културе и спорта. Између осталих, честитку Путину послао је и боксер Кевин Џонсон који је Путина назвао "најбољим председником на свету".

image