Песков: Абасова посета Русији планирана пре сукоба на Блиском истоку, још нема тачног датума

Портпарол Кремља данас прокоментарисао израелско-палестински конфликт и још једном поновио да се Русија залаже за мир у том региону

Тачан датум посете палестинског лидера Махмуда Абаса Москви још није познат, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући последњу изјаву амбасадора Палестине у Русији, који је поручио да су току припреме за ту посету. 

Ипак, Песков је указао да је ова посета планирана још пре и тако индиректно потврдио да се разговори на ову тему нису појавили, због последњих дешавања између Палестинаца и Израелаца. 

Такође, портпарол додаје да је Русија у контакту са палестинском страном, како би се установило да ли се међу заробљеницима заиста налазе и држављани Русије и како би се сазнало више о њиховој судбини. 

Песков је данас прокоментарисао и једну од последњих изјава украјинског председника Владимира Зеленског, који је рекао да Русија, наводно, жели да разбукта рат на Блиском истоку. Портпарол Кремља демантовао је ове тврдње, поручивши да су "у потпуности без основа", јер је у питању "застарео конфликт пун противречности".

Русија одржава односе како са Палестинцима тако и са Израелом, у којем живи велики број наших држављана, закључио је портпарол Кремља.

Песков је данас говорио и о неким другим темама, те је потврдио да је председнику Русије Владимиру Путину уручен орден Ахмата-Хаџи Кадирова. Коментар је уследио након јучерашње изјаве лидера Чеченије Рамзана Кадирова, који је поручио да је овај орден уручен руском лидеру. Наредба о додели ордена иначе је потписана још 2007. У питању је највиша награда Чеченије, која је установљена након погибије првог председника Чеченије 2004. године, који је живот изгубио услед терористичког напада. Додељује се истакнутим појединцима за њихове заслуге према Чеченији.