Москва: Сукоб Израела и Палестине води у хуманитарну катастрофу, могуће укључење треће стране

Постоји велики ризик од нове ескалације и ширења конфликта, рекла је портпаролка руског МСП-а, а посебно је истакла ситуацију на северу Израела на граници са Либаном

Пред нама је права хуманитарна катастрофа, у највећој мери пате цивили, док у исто време број жртава наставља да се повећава, истакла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући последњу ескалацију израелско-палестинског конфликта.

Захарова истиче да није реч о о ванредној ситуацији, већ о правој хуманитарној катастрофи, јер се ради о судбини милиона људи. Главно је, како каже, да се заустави крвопролиће и помогне цивилима.

Додаје да постоји велики ризик од нове ескалације и ширења конфликта, те да није искључено да се у сукоб могу укључити и треће стране. У том контексту, посебно је истакла ситуацију на северу Израела на граници са Либаном, као и стање на западној обали реке Јордан. 

"Крајње смо забринути ескалацијом ситуације великих размера" и у скорије време не очекујемо смањење напетости, поручила је портпаролка МСП Русије. 

Захарова, такође, истиче да Русија активно ради на евакуацији својих држављана из Израела. Како је рекла, "они који сада желе да напусте Израел могу то да ураде на редован начин". Ипак, како је рекла, "за оне који се налазе у Палестини, и непосредно у зонама где се воде борбе, за њих припремамо евакуацију". Поручила је свим грађанима да прате објаве руског МСП-а и руских званичних институција у иностранству, како би били у току са најновијим информацијама. Уз то, поручује да се до сада за помоћ руским представништвима у Израелу јавио велики број руских држављана. 

Портпаролка МСП-а Русије је поновила да је став Русије по питању израелско-палестинског конфликта исти као пре. Русија се залаже за формирање Палестинске државе у границама из шездесетих година прошлог века и сматра да је за смиривање тензија неопходно успостављање дијалога између Израелаца и Палестинаца. 

"Трагична дешавања у региону показују да за то у том региону нема алтернативе. Палестинци и Израелци не успевају да разбију круг насиља којем нема краја. Тежња САД да ситуацију одржи у оквиру статуса кво није се показала као ефикасна. Отворени смо за сарадњу са свим конструктивним партнерима", поручује Захарова. 

Она се, такође, осврнула на "монструозне" изјаве појединих америчких политичара и јавних личности, који "буквално позивају на етничко чишћење у региону". Углавном је, како објашњава, реч о САД, које отворено називају једну етничку групу као ону која је осуђена на уништење. Све ово Захарова је окарактерисала као "дубоке проблеме либералног америчког друштва и његову склоност према насиљу".