Русија

Шојгу: Удвостручена способност војно-транспортне авијације (ВИДЕО)

Руски министар одбране извршио је инспекцију производње авиона Ил-76МД-90А и поправку Ан-124-100 у Уљановску
Шојгу: Удвостручена способност војно-транспортне авијације (ВИДЕО)© TANJUG/Russian Defense Ministry Press Service

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу одржао је у Уљановску састанак са руководством Уједињене авио-компаније (УАЦ) о питањима повећања способности војно-транспортне авијације (ВТА), саопштило је министарство.

"Током радног путовања у град Уљановск, министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу проверио је спровођење државног одбрамбеног налога у предузећу Ил-Авиастар ПЈСЦ Уједињене авио корпорације, део државне корпорације 'Ростец'. Министар је прегледао производњу авиона Ил-76МД-90А, као и ремонт авиона Ан-124-100", наводи се у саопштењу.

Шојгу је навео да су Оружане снаге РФ, узимајући у обзир Специјалну војну операцију, удвостручиле оптерећење војно-транспортне авијације, још од Совјетског Савеза.

"Потребно је повећати флоту авиона војне авијације Руске Федерације због најновије модификације Ил-76. Они већ показују одличне борбене карактеристике, али постоје могућности за наставак побољшања тих машина, за повећање њиховог домета и носивости", указао је.

Према његовим речима, број тешких транспортних авиона Ан-124 у Русији требало би да се удвостручи до 2025. године.

"Осим тога, данас морамо да доносимо одлуке и разматрамо сва питања у вези са тешким транспортним авионима Ан-124. До 2025. морамо удвостручити њихов број због чињенице да сада имамо моторе, па самим тим имамо могућности и капацитете да модернизујемо те авионе", напоменуо је Шојгу.

Како је навело министарство, генерални директор УАЦ Јуриј Сљусар известио је Шојгуа да се данас авиони Ил-76МД-90А, предвиђени производним програмом за 2023. годину, производе у Авијастару у различитом степену спремности.

"Ове године авион предвиђен за испоруку ући ће у службу трупа у роковима утврђеним уговорним обавезама", закључили су у министарству.

image