Шеф ФСБ-а: У 17 европских кампова обучавају плаћенике за Украјину

Запад је Украјину претворио у полигон за обуку плаћеника из целог света, а до сада је идентификовано скоро 800 милитаната из 35 земаља, рекао је Александар Бортников

Залагањем западних земаља Украјина се претворила у полигон за обуку терориста и плаћеника из целог света, а само у земљама ЕУ постоји 17 кампова за обуку плаћеника за украјинске оружане снаге, изјавио је директор ФСБ-а Александар Бортников.

"Као резултат циљаних акција западне коалиције, Украјина се претворила у полигон за обуку терориста и плаћеника, обучавајући их методама савременог ратовања и примењујући ово искуство у ЗНД и другим регионима света. Западна обавештајна заједница и невладине организације, у интересу украјинских оружаних снага, регрутују чланове међународних терористичких организација, нацисте и плаћенике обучене у Авганистану, на Блиском истоку, у Европи и у иностранству", казао је Бортников на састанку Савета шефова безбедносних агенција и специјалних служби држава чланица ЗНД у Бакуу.

Како је указао, само у земљама ЕУ ради 17 кампова за обуку под патронатом обавештајних служби НАТО-а.

"Западњаци активно промовишу кретање милитаната у украјинску зону сукоба. Евидентирано је учешће припадника 13 приватних војних компанија из Европе, као и девет страних паравојних прокси формација. Идентификовано је скоро 800 плаћеника из 35 земаља", прецизирао је шеф ФСБ-а.

Бортников је истакао да Москва има поуздане информације да се ИСИС и слични боре у саставу јединица Ичкерија и Кримских Татара, који су такође део диверзантских и извиђачких група које се шаљу на територију Русије да врше терористичке нападе.

Према његовим речима, Украјина је "залагањем Вашингтона и његових НАТО савезника постала војна и терористичка претња на граници Уније Русије и Белорусије".

Британски специјалци припремали саботаже у руским нуклеарним електранама

Британски специјалци обучавали су украјинске војне обавештајне групе за саботажу у руским нуклеарним електранама, а све те планове треба оквалификовати као нуклеарни тероризам, навео је шеф ФСБ-а.

"У августу ФСБ је привео чланове украјинске диверзантско-извиђачке групе, које су обучавале специјалне снаге британске војске, чији је задатак, између осталог, укључивао и саботажу нуклеарних електрана Смоленск и Курск", указао је Бортников.

Он је подсетио да су слични напади раније покушани на Лењинградску и Калињинску нуклеарну електрану. 

"Укупно је неутралисано више од 20 експлозивних направа постављених на носаче далековода нуклеарних електрана, чија је детонација имала за циљ да поремети технолошки процес рада нуклеарке", указао је Бортников, напоменувши да је као резултат акција диверзаната хитно искључен 2. блок Курске нуклеарне електране. 

Према његовим речима, поставља се питање да ли "Лондон схвата непромишљеност деловања својих обавештајних служби и шта, на крају, чине ти лудаци на које рачунају, који својим деловањем подижу терористичку претњу на виши ниво".

"Све то захтева од светске заједнице да развије фундаментално нове приступе у борби против тероризма, његових идеолошких инспиратора, спонзора и водича", закључио је директор ФСБ.