Русија

Москва о сукобу на Блиском истоку: Осуђујемо насиље, али не заборављамо узрок

Портпарол Кремља потврдио је да је Кремљ у контакту и са Израелцима и Палестинцима и да се држи избалансираног става како би могао да у будућности учествује у преговорима
Москва о сукобу на Блиском истоку: Осуђујемо насиље, али не заборављамо узрок© Envato.elements

Русија треба да задржи једнаку дистанцу од Палестине и Израела, јер ће јој само такав став дати право да учествује у разрешењу израелско-палестинске кризе, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Како је додао, Русија се држи избалансираног става и одржава контакт сa обе стране. Ипак, поручује да је тренутно прерано говорити о евентуалном посредништву Русије, јер је конфликт у активној фази.

"Ситуација је забрињавајућа, она је потенцијално јако опасна и може довести до великих хуманитарних последица".

"Наравно, немогуће је не осудити дела, која се не могу назвати другачије него тероризам. Али не смемо заборавити шта је претеча ове ситуације", истакао је Песков.

У том контексту, он наводи и да је "неопходно задовољити основне потребе становника Газе. Ради се о томе да је ова регија у потпуности затворена. Немају лекове, недостаје им места у болницама, а немају ни довољно болница. То је оно што већ сада представља велики хуманитарни проблем".

"Имамо давне историјске везе са Палестинцима, али и са Израелцима. Спајају нас милиони наших суграђана, који су се, иначе, преселили у Израел, а спаја нас и брига за њихову безбедност. Због тога морамо да одржимо једнаку дистанцу (од обе стране). За нас је судбина држављана Русије приоритет број један", истакао је портпарол Кремља.

Коментаришући број руских жртава које су до сада погинуле у зони конфликта на Блиском истоку, Песков каже да тачних података још увек нема, као што се не зна ни колико се држављана Русије налази у заробљеништву. 

Москва и Пекинг договорили датум посете Путина Кини

Говорећи о предстојећој посети руског председника Владимира Путина Кини, која је, иначе, предвиђена за овај месец, Песков каже да су стране договориле тачан датум његове посете, али да се за сада ова информација држи у тајности. 

О цурењу у гасоводу између Финске и Естоније

Портпарол је, такође, прокоментарисао недавну вест да је дошло до цурења у гасоводу између Финске и Естоније, рекавши да је то "једна поприлично забрињавајућа вест", јер је опште познато да су се на Балтику већ одиграли слични "опасни прецеденти", који су подразумевали "терористичке нападе на објекте критички важне инфраструктуре". 

"Мислим на познате нападе на Северни ток", појаснио је он. 

image