Путин: Ојачати везе Русије и Белорусије и одупрети се свим покушајима фалсификовања историје

Руски председник је напоменуо да народе двеју земаља повезује братско пријатељство и заједничке духовне вредности

Председник Русије Владимир Путин поздравио је учеснике, организаторе и госте међународног форума "Историја за будућност, Русија и Белорусија", напомињући да је данас, с обзиром на спољне притиске, изузетно важно јачање вишеструких веза те две земље, преноси ТАСС.

"Наше народе од памтивека везује братско пријатељство, заједничке културне и духовне вредности, узајамна подршка и стална солидарност у најтежим временима. Данас, у условима невиђеног спољног притиска, изузетно је важно јачати државу Уније, наше вишеструке везе, чувати истину о Другом светском рату и његовим херојима за будуће генерације, и чврсто се одупрети свим покушајима фалсификовања историје", поручио је Путин, а порука је објављена на сајту Кремља.

Руски председник је додао да ће обе државе увек бити поносне на славне, херојске странице заједничке историје, сећати се подвига совјетских војника који су сломили нацизам и дали човечанству радост мирног живота.

Путин је изразио уверење да ће садашњи форум, који је окупио познате научнике, дипломате, челнике универзитета, представнике јавних организација, бити одржан на креативан, конструктиван начин и да ће постати ауторитативна међународна платформа за формирање нових приступа проучавању историје.

Међународни форум "Историја за будућност. Русија и Белорусија", који организују Руско војно историјско друштво (РВИО) и белоруско друштво "Знање", одржава се данас у Минску. Циљ те манифестације је јачање сарадње Русије и Белорусије у очувању заједничке историје и културних вредности.