Медведев: Како би Запад реаговао да кијевски режим мора да евакуише један од већих градова?

Бивши руски председник коментарисао је најновије саопштење израелске војске да би целокупно палестинско становништво севера Газе требало да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата

"Западни партнери" стидљиво ћуте на захтев Израела да се евакуише више од милион становника Газе на југ, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, упитавши каква би реакција Запада била на сличан захтев упућен кијевском режиму да евакуише један од већих градова?

Претходно је Израел издао саопштење у којем позива становнике Појаса Газе да се евакуишу, оптуживши Хамас да користи "људе као штит".

"Више од милион становника Газе мора хитно да се евакуише јужно од појаса на захтев израелске војске. Сви 'западни партнери' стидљиво ћуте. Питам се каква би њихова реакција била на сличан захтев упућен кијевском режиму да евакуише један од већих градова?", написао је Медведев на Телеграму.

Сукоби у Појасу Газе настављају се пуним интензитетом, а како преносе израелски медији могућа је и копнена инвазија на Газу израелске војске.

Рат у Израелу однео је до сада више од 2.800 живота: број погинулих Палестинаца је 1.569, саопштило је Министарство здравља палестинске самоуправе, док је страдалих Израелаца више од 1.300.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) обавестиле су Уједињене нације да би целокупно палестинско становништво севера Газе, око 1,1 милиона људи, требало да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата, саопштио је портпарол УН.

Упозорење ИДФ-а односи се и на особље Уједињених нација и оне који су смештени у објектима УН на северу Газе, преноси "Тајмс оф Израел".