Русија

Москва: Није истина да Хамасу дајемо оружје

Русија има један од најсавршенијих механизама за контролу извоза војне робе, док земље ЕУ и НАТО-а крше многобројне споразуме, поручују из руског МСП-а
Москва: Није истина да Хамасу дајемо оружје© Envato.elements

Министарство спољних послова Русије демантовало је тврдње да Москва испоручује Хамасу оружје и муницију, назвавши такве изјаве спекулацијама. 

Према речима портпаролке овог министарства Марије Захарове, овакве нетачне информације шире западне земље, које уз то тврде да се наводно уз помоћ Русије у Појасу Газе производи лако и малокалибарско оружје и муниција. 

Све ово није тачно, јер је Русија креирала један од најефикаснијих система за контролу извоза када је реч о војно-техничкој сарадњи са другим земљама. 

За разлику од Русије, западне државе су те које крше Међународни договор о трговини оружјем и друге споразуме Европске уније, а који имају за циљ контролу извоза војне робе. Према овим документима, забрањује се испорука оружја и муниције уколико се зна да би оно било искоришћено за нападе на цивилне објекте, геноцид, озбиљне злочине против човечности и уколико би кршиле Женевску конвенцију из 1949. године.

"У реалности, све што је било испоручено корумпираном кијевском режиму без контроле се шири по целом свету. На томе зарађују не само украјински званичници и криминалне структуре, већ и транснационални криминални синдикати и, наравно, они на власти у Вашингтону и другим престоницама 'колективног Запада', који су опседнути антируским осећањима", каже Захарова. 

Подсетимо, од последње ескалације сукоба на Блиском истоку појавиле су се вести да се у зони конфликта користи и оружје које Украјина добија од Запада. Председник Русије Владимир Путин изјавио је тим поводом да постоји сумња у то да Хамас добија оружје од Кијева, али да је "сигуран да постоји 'цурење' оружја из Украјине" у зону израелско-палестинског конфликта.

image