Русија

Путин: Украјинска офанзива пропала, наше позиције у зони СВО све боље

Кијев припрема нове нападе, али ми смо спремни да одговоримо, а, уколико би дошло до сукоба са САД, онда то не би личило на СВО, већ на један сасвим другачији рат, каже руски лидер
Путин: Украјинска офанзива пропала, наше позиције у зони СВО све боље© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Кијев припрема нове офанзивне операције у неколико праваца на фронту, али украјинска офанзива је у целини до сада "потпуно пропала", изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.

Руска војска, с друге стране, побољшава своју позицију дуж целе линије фронта, и у правцу Купјанска, и Запорожја и Авдејевке, и то је оно што називамо "активном борбом".

Спремни смо да одговоримо на нове нападе Украјинаца, рекао је Путин у разговору са новинаром Павлом Зарубином.

Председник Русије такође је искористио ову прилику да се још једном захвали свим борцима и Оружаним снагама Русије за њихову храброст и херојство и притом истакао да посебна захвалност иде онима који се боре на првој линији фронта.

Американци хушкају Европљане на рат са Кином

Американци наговарају "чланове НАТО-а на борбу са Кином, али трговинска сарадња са Кином и Русијом расте, због чега они не желе да се свађају", каже Путин. 

Идеја да би САД могле да у исто време ратују са Русијом и Кином је глупост, додаје он, али и упозорава да, уколико таква мисао заиста пада на памет Американцима, онда је то нешто због чега треба бити опрезан. 

"Мислим да здравим људима таква мисао не може пасти на памет", рекао је руски лидер. 

Ипак, подсетимо, комисија америчког конгреса предложила је Вашингтону да се спреми за потенцијално истовремени рат са Пекингом и Москвом, додајући да би пажњу требало обратити и на нуклеарни сукоб. 

"Ми се спремамо за рат, зато што следимо онај познати древни принцип који каже: Ако желиш мир, спремај се за рат. Али, ми полазимо од тога да желимо мир", закључује председник Русије.

Говорећи о евентуалном сукобу са САД, председник Русије каже да у том случају не би било речи ни о каквој специјалној војној операцији, већ једном "сасвим другом рату".

Такође, он је скренуо пажњу да се Русија и Кина не обједињују у некакав војно-политички блок, за разлику од Запада. 

Прокоментарисао је и ситуацију на Блиском истоку, рекавши да је ситуација тамо у потпуности другачија од СВО у Украјини, јер је конфликт на Блиском истоку је скроз другачијих размера.

image