Русија

Кремљ: Најважније зауставити "врући рат" у Израелу

Портпарол Кремља Дмитриј Песков говорио је и о лажним информацијама о испоруци оружја из Северне Кореје у Русију, као и о покушајима САД да потисну Москву и Путина
Кремљ: Најважније зауставити "врући рат" у Израелуwww.globallookpress.com © Rizek Abdeljawad/XinHua

Руски председник Владимир Путин још није изнео иницијативу за решавање палестинско-израелског сукоба, јер потребно је да се прво размотри са свих страна, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Како би се дошло до мировне иницијативе, потребно ју је разрадити, треба разговарати са свима и разумети ставове свих страна. Русија не покреће иницијативу само да би је покренула. Сведоци смо да се заправо дешава трагедија и хуманитарна катастрофа, а све су то последице више од једне деценије занемаривања процеса блискоисточног решавања", казао је Песков одговарајући на питање да ли ће Путин изаћи са било каквом мировном иницијативом за решавање палестинско-израелског сукоба.

Песков је додао да остаје претња од ширења палестинско-израелског сукоба, која са собом носи апсолутно монструозне последице за цео регион.

"Сада је најважније зауставити 'врући' рат, а онда концептуално приступити процесу поравнања новим напорима. Потребна нам је независна Палестинска држава, потребне су нам безбедносне гаранције за Израел, Израелце, морају да живе у миру и да се осећају сигурно", оценио је.

Нема доказа о испоруци оружја из Северне Кореје Русији

Песков је истакао да нема доказа о испоруци оружја из Северне Кореје Руској Федерацији, као и да нико не може да се меша у односе те две земље.

"То траје већ дуже време. Не извештавају о томе само британске обавештајне службе, већ и америчке и то све без давања икаквих доказа", указао је.

Како је додао, Северна Кореја је најближи сусед Русије. 

"Наставићемо да градимо обострано корисне односе са нашим најближим суседом, који су засновани на међусобном поштовању, и развијаћемо те односе у свим областима. То је наше суверено право и не мислимо да било ко има право да се меша у то", јасно је поручио Песков.

Покушаји САД да потисну Русију осуђени су на пропаст

Покушаји САД да потисну Русију осуђени су на пропаст, казао је Песков, коментаришући изјаву америчког председника Џозефа Бајдена.

Дан раније, Бајден је, говорећи о својим циљевима за могући реизбор на други мандат, рекао да планира да уједини Европу како би "потиснуо руског председника Владимира Путина".

Песков је навео да то нису нове идеје и да о томе говоре и Бајден и европски лидери.

"Сви они желе да потисну Русију и Путина. Тешко да могу да објасне зашто им је то потребно и да објасне ефикасност својих досадашњих напора у том правцу. Западни политичари пре или касније мораће да објасне својим пореским обвезницима зашто су бацали новац на антируске акције", оценио је Песков.

Портпарол Кремља је додао да руски председник Владимир Путин нема конкуренцију у Русији и да је не може имати.

"Више пута смо рекли да је Путин политичар и државник број један у нашој земљи. Моје лично мишљење, иако тешко да имам право да то кажем, али кршећи правила могу рећи да конкуренти у овом тренутку не постоје и не могу постојати у Руској Федерацији", поручио је јасно Песков.

image