Бродови који су утоварени ван Русије не могу у Азовско море

Овом одлуком Москва ће створити сигурну зону за своју морнарицу у Азовском мору

Бродовима, чији се утовар врши ван граница Руске Федерације, од данас ће бити забрањен улазак у Азовско море преко Керчког мореуза, саопштила је Главна управа за поморске послове при Министарству саобраћаја и инфраструктуре Турске.

Како преноси "ТАСС", руска поморска управа обавестила је Анкару да Москва "забрањује да бродови, који су били утоварени ван територије Руске Федерације, прођу на север кроз Керчки мореуз".

Керчки мореуз раздваја Азовско море од Турског и Крим од другог дела Русије. 

Данашњом одлуком Москва ће створити сигурну зону за своју морнарицу у Азовском мору, на које се, осим Крима и другог дела Русије, ослањају и новоприпојене територије - Херсонска, Запорошка област и територија Доњецке Народне Републике.  

Последњи потез Москве у складу је са октобарским наређем руског председника Владимира Путина да створи сигурну зону у овом делу, након што је најдужи мост у Европи био претходно нападнут и оштећен диверзантским акцијама непријатељских снага почетком октобра.

Крајем истог месеца, руски бродови Црноморске флоте и неколико путничких бродова били су нападнути у Црном мору.

Кремљ је за то окривио украјинске снаге и британске специјалце, након чега је суспендовао своје учешће у договору о житу.

Ипак, Москве се уз помоћ залагања Турске вратила у Црноморску иницијативу, али и даље оставља за собом право да изађе из ње у случају да се сличне акције опет понове. 

Последњи преговори Уједињених Нација и Русије о продужетку трајања споразума о житу почели су јуче у Женеви. Званично саопштење организације назвало је преговоре "конструктивним".