Русија

ФСБ спречила напад на руски војни конвој у Запорошкој области

Приведен је украјински држављанин који се спремао да детонира импровизовану експлозивну направу на колону војних возила
ФСБ спречила напад на руски војни конвој у Запорошкој области© ФСБ Руске Федерације/РИА Новости

Руске снаге безбедности привеле су у Запорошкој области држављанина Украјине који се спремао да детонира импровизовану експлозивну направу дуж руте кретања руског војног конвоја, саопштила је регионална управа Федералне службе безбедности (ФСБ).

"Задржали су га руски оперативни официри, тако да није имао времена да активира експлозивну направу кућне израде", наводи се у саопштењу и додаје да је становник Запорошке области планирао да постави експлозивну направу коју је саставио од минобацачких граната и компоненти добијених од Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине на рути конвоја руске војне опреме.

Додаје се да је приликом претреса у месту пребивалишта осумњиченог пронађено и одузето 18 минобацачких граната калибра 82 м, једна минобацачка граната калибра 120 мм, експлозивна супстанца тежине 300 грама и детонатори.

Покренут је кривични поступак због покушаја саботаже.

Начелник украјинске војне обавештајне службе, генерал-потпуковник Кирило Буданов признао је раније да су украјинске специјалне јединице три пута покушале да нападну и освоје Запорошку нуклеарну електрану, која је од прошле године под контролом руских снага.

Запорошка област је постала део Русије након резултата референдума одржаног у септембру 2022. године. Међутим, Кијев и даље не признаје резултате гласања, настављајући да гранатира територију, врши саботажу и изводи ударе дроновима.

Данас је више од 70 одсто Запорошке области под руском контролом, а украјинске оружане снаге настављају са покушајима да заузму бивши регионални центар - град Запорожје.

image