Русија

Борбени робот: Нова хаубица "коалиција-св" спремна за фронт

Најновију хаубицу одлику прецизност и време потребно за испаљивање муниције, а једна од главних карактеристика јој је висока аутоматизација што знатно скраћује време потребно за напад, кажу у "Ростеху"
Борбени робот: Нова хаубица "коалиција-св" спремна за фронт© Rostec.ru

Најновија хаубица "коалиција-св" прошла је сва тестирање и спремна је за серијску производњу, саопштила је корпорација "Ростех". 

"Потврђене су јединствене техничке карактеристике хаубице. Најновија хаубица превазилази најбоље светске и домаће примерке, по прецизности испаљивања, али и по времену које је потребно за извршење борбених задатака", наводи се у саопштењу. 

Према речима једног од директора компаније "Ростех", хаубица "коалиција-св" није "само још један примерак руске артиљерије, већ битан чинилац њеног развоја".

"То је фактички борбени робот. Карактерна особина му је висок ниво аутоматизације. Посада се налази у изолованој оклопној капсули и одатле даљински управља борбеним возилом. У поређењу са већ постојећим примерцима артиљеријског оружја 'коалиција-св' за краће време реагује на било које непланиране мете, што је посебно важно у савременим условима вођења борби". 

Процес припреме за напад, укључујући и бирање муниције и навођење је аутоматизован. То смањује време потребно за напад и обезбеђује неопходну прецизност, додају из "Ростеха".

Хаубица "коалиција-св" намењена је уништењу артиљеријских и минобацачких батерија, оклопне технике и војника. Може да уништава и ПВО системе, противракетне системе, али и војна и теренска упоришта противника.

image