Русија

Русија: Трагични догађаји на Блиском истоку резултат деструктивне политике САД

Заменик директора Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Алексеј Зајцев поновио је став Москве да решење сукоба у Гази лежи у познатој међународно-правној основи, који предвиђа стварање независне палестинске државе у границама из 1967. године са престоницом у Источном Јерусалиму
Русија: Трагични догађаји на Блиском истоку резултат деструктивне политике САД© Tanjug/AP Photo/Abed Khaled, File

Трагични догађаји у региону су резултат дугорочне деструктивне политике Вашингтона и саботирања решења фундаменталних питања овог дугогодишњег сукоба, истиче руско Министарство одбране.

"Тренутна рунда палестинско-израелског сукоба је директна последица игнорисања релевантних резолуција УН и њеног Савета безбедности, као и чињеница да је Запад блокирао рад блискоисточног 'квартета' међународних посредника који чине Русија, САД, ЕУ и УН", прецизира заменик директора Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Алексеј Зајцев.

Русија са великом забринутошћу прати разбој догађаја у зони палестинско-израелског сукоба у ком је од 7 октобра страдало око 5.000 Палестинаца и Израелаца, а рањено око 18.000.

Међу жртвама је чак деветнаест руских држављана. Русија, у условима када на западној обали реке Јордан масовни протести прерастају у жестоке борбе палестинских и израелских безбедносних снага, приоритет даје заштити својих држављана.

Русија је у контакту са кључним регионалним актерима по питању отварања хуманитарних коридора неопходних за евакуацију и снабдевање хуманитарном помоћи у Гази. Тако је јуче авионима руског Министарства за ванредне Египту испоручена храна за становнике палестинске енклаве.

Истовремено, Русија предузима кораке како би се криза што брже решила. Тако је 13. октобра поднела нацрт резолуције Савету безбедности УН да обезбеди појачане напоре у интересу тренутног хуманитарног примирја, које би ублажило патње цивила. Нажалост, ову иницијативу су блокирале Сједињене Америчке Државе, додаје Зајцев.

"Овај дугорочни сукоб нема насилно решење и може се решити искључиво политичким и дипломатским путем успостављањем пуноправног преговарачког процеса на познатој међународно-правној основи, који предвиђа стварање независне палестинске државе у границама из 1967. године са престоницом у Источном Јерусалиму, која живи у миру и безбедности са Израелом", истиче Зајцев.

Украјинска криза

Колико год моћно и модерно оружје Вашингтон сало Кијеву, неће им успети да спрече "слом кијевске хунте и њен војни пораз", истакао је Зајцев, коментаришући информације "Волт стрит џорнала" да су САД недавно тајно испоручиле Украјини ракете дугог домета АТАЦМС, да су у Кијеву потврдили пријем пројектила и захвалили се "газдама" што су испунили обећања.

"Овакви непријатељски кораци ни на који начин не могу да промене ситуацију на фронту и неће моћи да утичу на испуњавање циљева и задатака Специјалне војне операције", поручују из руског Министарства.

Пребацујући такво оружје у руке украјинских нациста, Вашингтон је поново показао сопствену жељу за даљом ескалацијом сукоба, истиче Зајцев. Према његовим речима, САД као да не размишљају о разорним последицама свог деловања.

"Администрацију Џозефа Бајдена уопште није брига. Главно им је да спрече слом кијевске хунте и њен војни пораз", наводи он и истиче да то поново потврђује упорну невољност САД и режима Владимира Зеленског да траже политичко и дипломатско решење кризе.

Међународни општински форум БРИКС+ и Светски фестивал младих

У периоду од 9. до 10. новембра планирано је да се у Санкт Петербургу одржи Пети међународни општински форум БРИКС+ на коме се очекује учешће више од 6.000 учесника из више од 30 земаља. Форуму ће присуствовати представници локалних и регионалних власти, научних и стручних кругова и привредних заједница.

Овај форум се у северној престоници Русије одржава од 2019. године. У протеклих пет година постао је тражена платформа за размену искустава између земаља БРИКС-а и других земаља, као и за изградњу пословних контаката, истиче Зајцев.

На дневном реду су питања унапређења квалитета урбане средине, откључавања привредног, туристичког, културног и образовног потенцијала, као и одрживог развоја градова. Међу главним темама разговора биће имплементација иновативних технологија, вештачка интелигенције, енергија и здравствена заштита.

У оквиру Форума биће одржана изложба пројеката и инвестиционих развоја.

Такође, У Сочију ће од 1. до 7. марта 2024. године бити одржан Светски фестивал младих. Очекује се да ће угостити 20.000 руских и страних младих лидера из области бизниса, медија, међународне сарадње, културе, науке, образовања, спорта.

Фестивал ће обухватити и културни програм са наступима познатих руских џез музичара. Присуствоваће различити шефови дипломатских мисија, међународне организације, представници федералних власти, руски и страни медији.

image