Русија

Песков: Нови светски поредак - да, али не са Америком

Свету је потребан поредак који се заснива на узајамном поштовању, узајамној користи и немешању у унутрашња питања других држава, оценио је портпарол Кремља
Песков: Нови светски поредак - да, али не са Америком© Envato.elements.com

Слажемо се са америчким председником Џозефом Бајденом да је свету потребан нови светски поредак, али не и са његовом даљом оценом да би свет требало изградити тако да централно место у њему имају САД, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Изјава да је свету потребан нови светски поредак један је од оних ретких случајева када се око нечега апсолутно слажемо са Вашингтоном, прецизирао је Песков.

Ипак, портпарол Кремља истиче да је свету потребан поредак који се базира на узајамном поштовању, узајамној користи и немешању у унутрашња питања других држава, тако да не буде све у рукама једне државе.

"Русија не прихвата притисак, ма од кога долази", рекао је портпарол председника Русије, коментаришући претње Риге да ће затворити Балтичко море за руске бродове.

"Све претње морају бити схваћене озбиљно, без обзира од кога долазе. Без обзира од кога долазе, претње Русији су неприхватљиве", рекао је он.

Претходно је летонски председник Едгарс Ринкевичс казао да би Балтичко море могло да буде затворено за све руске бродове ако истрага открије умешаност Москве у оштећење гасовода Балтикконектор.

image