Русија

Лавров у Ирану: Мир је потребан и Израелу и Палестини

Русија је спремна да помогне у процесу разграничења Јерменије и Азербејџана, поручио је министар спољних послова Русије
Лавров у Ирану: Мир је потребан и Израелу и Палестини© Tanjug/Iranian Presidency Office via AP

Русија је увек истицала своју посвећеност осигурању безбедности Израела, земљи је потребан мир, али мир је потребан и Палестинцима, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Председник Путин је у својим међународним говорима о Блиском истоку увек истицао нашу посебну посвећеност осигурању безбедности Израела. Видимо у каквим се геополитичким условима ова земља развија. Разумемо да јој је потребан мир. Али њеним суседима је такође потребан мир. То се односи на Сирију, Либан и Палестинце", рекао је Лавров после састанка у формату "3+3" о Јужном Кавказу у Техерану.

Руски министар спољних послова састао се са иранским председником Ебрахимом Раисијем, а договорено је 85 одсто споразума између Техерана и Москве.

"Припрема новог, великог споразума је у поодмаклој фази, рекао бих, 85 одсто је већ договорено. Остала су нека специфична питања о којима је у току активан преговарачки процес", рекао је Лавров новинарима, преносе "РИА Новости".

Упитан о року за испуњење споразума, Лавров је одговорио да "за нас никад нису били важни вештачки рокови, већ резултат".

Како је додао, са Раисијем је потврђена посвећеност брзом завршетку рада на новом документу.

Говорећи о палестинско-израелском сукобу, Лавров је рекао да су потребни колективни напори, те да је мало вероватно да ће једнострани напори помоћи.

"Морамо да делујемо колективно, а не једнострано. Мало је вероватно да ће једнострани посреднички напори овде помоћи", рекао је Лавров новинарима.

Према речима руског шефа дипломатије, потребно је искористити потенцијал земаља региона, Европске уније, а вероватно и Сједињених Држава – "такође је тешко без њих".

Русија је спремна да помогне у процесу разграничења Јерменије и Азербејџана, а остају практични кораци за нормализацију односа између Јеревана и Бакуа, који првенствено утичу на припрему мировног споразума, изјавио је Лавров у Ирану.

Лавров борави на састанку у формату "3+3" о Јужном Кавказу а на којем осим Русије учествују Иран, Јерменија, Азербејџан, Турска и Грузија, али је, како пишу "РИА Новости", Тибилиси саопштио да не планира да учествује у иницијативи.

image