Полетеле балистичке ракете: Под руководством Путина изведена обука нуклеарног одвраћања (ВИДЕО)

У спровођењу обуке коришћена интерконтинентална балистичка ракета "Јарс"

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов известио је руског председника Владимира Путина о спровођењу обуке стратешког одвраћања у којој је учествовао руски мобилни стратешки ракетни комплекс "Јарс", нуклеарна подморница и два стратешка носача ракета.

Током обуке извршена су практична лансирања балистичких и крстарећих ракета, саопштио је Кремљ. Интерконтинентална балистичка ракета "Јарс" лансирана је са космодрома Плесецк према полигону на Камчатки.

Оружане снаге Русије провериле су степен обучености и спремности органа војног командовања, као и радне вештине оперативног особља.

Председник Русије Владимир Путин пратио је ток обуке снага стратешког одвраћања путем видео линка.

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу напоменуо је да су руске снаге увежбавале масиван нуклеарни напад као одговор на непријатељски нуклеарни удар.

У обуку су били укључени и авиони дугог домета Ту-95МС, који су лансирали крстареће ракете из ваздуха. Практична лансирања су контролисана из Центра за контролу националне одбране Руске Федерације.

Тест је такође имао за циљ да процени спремност војног руководства и његову способност да командује стратешким нуклеарним снагама, саопштио је Кремљ.